Sałatka z tuńczykiem, makaronem i mozzarellą


Sałatka z tuńczykiem, makaronem i mozzarellą

Szybka, prosta, pożywna i niskokaloryczna sałatka. Idealna na lekki lunch albo drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Polecam!

 

 

Składniki:

2 garści mieszanki sałat

1 pomidor

100g makaronu świderki

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

3-4 suszone pomidory w oleju

2 łyżki czarnych oliwek

1/3 czerwonej cebuli

1 kulka mozzarelli z zalewy

1 łyżka pestek z dyni

3-4 łyżki oliwy

1 łyżeczka soku z cytryny

Przyprawy: po 1/3 łyżeczki soli, pieprzu, oregano i bazylii

 

 

 

*** Do miseczki przekładamy pestki z dyni, wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy. Mieszamy i odkładamy na kilka minut ***

*** Na talerz wykładamy mieszankę sałat oraz pokrojonego na kawałki pomidora ***

*** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą ***

*** Makaron wykładamy na talerz z warzywami, a pomiędzy nim układamy kawałki tuńczyka odsączonego z zalewy i pokrojone na kawałki suszone pomidory ***

*** Na wierzchu wykładamy pokrojony w kostkę ser mozzarella, plasterki oliwek oraz pokrojoną w piórka cebulę ***

*** Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem i od razu podajemy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE