Kruche ciasto z kokosową bezą i śliwkami


Kruche ciasto z kokosową bezą i śliwkami

Uwielbiam kruche ciasto, a już w połączeniu z kokosową bezą i śliwkami to dla mnie niebo w ustach. Polecam!

Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 24×29 cm.

 

 

Składniki:

  • CIASTO:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250g masła

6 łyżek cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

4 żółtka

  • BEZA:

4 białka

szczypta soli

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

2 łyżki wiórków kokosowych

  • Dodatkowo:

ok 500g śliwek

2 łyżki kaszy manny

 

 

 

*** Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na czas przygotowania dalszych składników ***

*** Przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy ***

*** Połowę ciasta wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Drugą połowę ciasta nadal przechowujemy w lodówce (użyłam foremki o wymiarach 24×29 cm) ***

*** Ciasto posypujemy łyżką kaszy manny ***

*** Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Na ciasto wykładamy pokrojone owoce, rozcięciem ku górze. Śliwki posypujemy z wierzchu łyżką kaszy manny ***

*** Na owocach delikatnie rozsmarowujemy pianę z białek ***

*** Na bezę ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą połowę ciasta z lodówki ***

*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 35 minut ***

*** Ciasto kroimy po wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE