Kruche ciasto z kokosową bezą i śliwkami
Uwielbiam kruche ciasto, a już w połączeniu z kokosową bezą i śliwkami to dla mnie niebo w ustach. Polecam!
Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 24×29 cm.
Składniki:
- CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250g masła
6 łyżek cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
4 żółtka
- BEZA:
4 białka
szczypta soli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
- Dodatkowo:
ok 500g śliwek
2 łyżki kaszy manny
*** Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na czas przygotowania dalszych składników ***
*** Przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy ***
*** Połowę ciasta wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Drugą połowę ciasta nadal przechowujemy w lodówce (użyłam foremki o wymiarach 24×29 cm) ***
*** Ciasto posypujemy łyżką kaszy manny ***
*** Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Na ciasto wykładamy pokrojone owoce, rozcięciem ku górze. Śliwki posypujemy z wierzchu łyżką kaszy manny ***
*** Na owocach delikatnie rozsmarowujemy pianę z białek ***
*** Na bezę ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą połowę ciasta z lodówki ***
*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 35 minut ***
*** Ciasto kroimy po wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ