Chrupiące krokiety z wędzonym kurczakiem i kapustą


Krokiety z wędzonym kurczakiem i kapustą

Chrupiące i rumiane krokiety wypełnione przepysznym farszem z wędzonym kurczakiem, kapustą kiszoną,  grzybkami i cebulką. Do krokietów polecam podać domowy sos czosnkowy. Palce lizać!

 

 

Składniki:

Naleśniki – PRZEPIS TUTAJ

+ ciasto naleśnikowe do panierowania

1 szklanka bułki tartej

olej do smażenia

  • Składniki na farsz:

250g kapusty kiszonej

50g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych albo pieczarek

1 cebula

1 liść laurowe

1 łyżeczka masła

2 kulki ziela angielskiego

sól i pieprz

1 ćwiartka wędzonego kurczaka

 

 

 

*** Kapustę płuczemy, kroimy na kawałki i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy. Grzyby dokładnie myjemy, kroimy na kawałki i przesmażamy a następnie dusimy na patelni razem z drobno posiekaną cebulką. Do grzybów dokładamy ugotowaną kapustę, dodajemy masło, mieszamy i wszystko razem podsmażamy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do wystudzenia ***

*** Mięso z wędzonego kurczaka obieramy z kości i kroimy w kostkę ***

*** Mięso mieszamy z wystudzonym farszem z kapusty ***

*** Smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ ***

*** U dołu każdego naleśnika układamy porcję farszu ***

*** Zawijamy najpierw oba boki do środka, a następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety ***

*** Pozostałe ciasto naleśnikowe rozrzedzamy odrobinę wodą ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe, z połowy składników podanych w przepisie). Na osobny talerzyk wysypujemy bułkę tartą ***

*** Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej ***

*** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor ***

*** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym. Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziecie TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:


KOMENTARZE

Komentarz do “Chrupiące krokiety z wędzonym kurczakiem i kapustą