Pieczone pierożki


Pieczone pierożki

Złociste, kruche i bardzo smaczne drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami. Coś pysznego! Farsz można wedle gustu dowolnie zmieniać. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

250g mąki

15g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

szczypta soli

pół szklanki mleka

1 jajko

40g masła

  • Dodatkowo:

Farsz –np.  kapusta z grzybami PRZEPIS TUTAJ

1 jajko – do posmarowania pierożków

 

 

 

*** Przygotowujemy farsz – u mnie kapusta z grzybami ***

Farsz do pasztecików

*** Przygotowujemy ciasto: Do kubka wkruszamy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, cukier oraz dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia ***

*** Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia ***

*** Rozczyn i wszystkie składniki na ciasto (oprócz stopionego masła) wyrabiamy przez kilka minut. Dodajemy tłuszcz i ponownie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość ***

*** Następnie ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka . Na każdym kółeczku kładziemy łyżeczkę farszu i zaklejamy ***

*** Zlepione pierożki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ***

*** Pierogi smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15-20 minut, aż pierożki ładnie się zrumienią ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kinga
Kinga
3 lat temu

Ile sztuk pierożków powstaje z danego przepisu?

Małgorzata Kwiatkowska
Małgorzata Kwiatkowska
3 lat temu

Pierogi upieczone można mrozic?
Czy lepiej surowe zamrozic ?

Milena
Milena
4 lat temu

Rozkłócone, rozmieszane, rozmącone… zwał jak zwał, ważne, że wiadomo o co chodzi! Ale jak ktoś nie ma co robić na dzień przed wigilią to czepia się byle pierdoły 😉
Pierożki wypróbowane, bardzo smaczne, dziękuje za super przepis i polecam!
Pozdrawiam serdecznie 🙂

ZK
ZK
4 lat temu

Z kim się jajko kłóciło ? Czy nie można użyć prostego słowa kluczowe, roztrzepanym lub rozmąconym ?