Waniliowe cake pops


Waniliowe cake pops

Bardzo ostatnio popularne czekoladowe ciasteczka na patyku. Są w miarę proste w przygotowaniu, a smakują obłędnie i na  pewno zrobią furorę na każdej imprezie, nie tylko wśród dzieci. Polecam!

 

 

Składniki:

300g ciasta babkowego, biszkoptowego lub herbatników

80g serka mascarpone

60g białej czekolady

  • Dodatkowo:

200g białej czekolady

ok 20 patyczków do cake pops

 

 

 

*** Ciasto babkowe, biszkoptowe lub herbatniki drobno kruszymy ***

*** 60 gram białej czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej ***

*** Około 2 łyżki czekolady odkładamy na później. Do pozostałej czekolady dodajemy serek mascarpone, mieszamy ***

*** Tak powstały krem czekoladowy dodajemy do pokruszonego wcześniej ciasta ***

*** Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta lepimy kulki o wadzę około 20gram i układamy na talerzu ***

*** Patyczki do lizaków moczymy w pozostałej rozpuszczonej czekoladzie ***

*** I wkładamy w kulki, tak do połowy ich głębokości. Kuleczki z patyczkami wkładamy na około 4-5 godzin do lodówki aby się mocno schłodziły ***

*** Po tym czasie w szklance lub wąskiej miseczce rozpuszczamy pozostałą czekoladę (lub w kąpieli wodnej, a później przelewamy do szklanki) ***

*** Cake popsy wyjmujemy z lodówki i zanurzamy kolejno w czekoladzie. Wyciągamy, delikatnie potrząsamy i czekamy, aż nadmiar czekolady spłynie ***

*** Układamy na papierze do pieczenia. Teraz możemy nasze ciastka dowolnie ozdobić: posypać posypką, orzechami, pokruszonymi ciasteczkami albo polać kolorowym lukrem lub czekoladą ***

*** Cake popsy możemy dodatkowo umieścić w małych papilotkach do muffinek. Gotowe ciastka na patyku umieszczamy w lodówce na kilka godzin, do całkowitego zastygnięcia czekolady ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE