Oszukane rogale marcińskie
Tradycyjne rogale marcińskie są przygotowywane w Poznaniu i niektórych częściach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina – 11 listopada. Wykonane są z ciasta półfrancuskiego i nadziane białym makiem. Ja dziś polecam Wam przygotowanie równie smacznych i efektownych ale dużo prostszych w wykonaniu oszukanych krucho-drożdżowych rogali marcińskich nadzianych kaszą manną i orzechami. Masa ta rewelacyjnie imituje biały mak, jest bardzo smaczna i ekspresowa w wykonaniu. Ciasto również jest bardzo proste i szybkie. Polecam wypróbować!
Składniki:
- Ciasto:
3 jajka
szczypta soli
5 łyżeczek cukru
7g suchych drożdży
180g masła
180ml mleka
600g mąki
Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików
- Nadzienie:
250ml mleka
1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
4 łyżki kaszy manny
10dkg migdałów (lub płatków migdałowych)
5dkg orzechów laskowych
olejek migdałowy
*** Przygotowujemy nadzienie: mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy kaszkę i gotujemy około 3 minuty, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia ***
*** Migdały oraz orzechy laskowe mielimy na proszek ***
*** Zmielone orzechy łączymy z kaszką, dodajemy kilka kropli olejku migdałowego i mieszamy energicznie. Nadzienie odkładamy do przestudzenia ***
*** Przygotowujemy ciasto: jajka ubijamy krótko z ciepłym mlekiem, dodajemy drożdże, mieszamy ***
*** Dodajemy masło, sól, cukier oraz mąkę i wyrabiamy ciasto ***
*** Ciasto dzielimy na 4 części. Blat podsypujemy mąką i każdą część ciasta wałkujemy na kształt koła (niezbyt cienko) ***
*** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie każdego trójkąta układamy łyżeczkę nadzienia ***
*** Trójkąciki zwijamy i wyginamy w kształt rogala. Końce delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło ***
*** Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem blaszce. Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem ***
*** Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 15 minut – do zrumienienia ***
*** Upieczone rogale posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem ***
*** Aby uzyskać śnieżnobiały lukier należy cukier puder wymieszać ze słodką śmietanką (ok 1-2 łyżki), dodajemy tyle śmietanki aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ
- SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ
- ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
A czy do rogaliki z tego przepisu można po prostu zastosować jako nadzienie powidła lub marmolada?Chciałam wykorzystać, któryś z przepisów na rogaliki, ale już sama nie wiem, który byłby najlepszy…
Tak, można zastosować inne nadzienie. Ja te rogaliki robiłam już z dżemem oraz z czekoladą i wychodzą pyszne 😉
Ile mniej więcej wychodzi z 1 porcji?
Z jednej porcji ciasta wychodzą 32 rogaliki (ciasto dzielimy na 4 części, a z każdej z nich wychodzi 8 rogalików ;))
Rogaliki upieczone ,są przepyszne a robi się je błyskawicznie. Dziękuje za super przepis!
Bardzo proszę, cieszę się, że rogaliki smakowały. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Czy te rogaliki na żadnym etapie nie rosną? ani po zagnieceniu ciasta, ani po uformowaniu rogalików? przed pieczeniem?
Tak, rogaliki są szybkie w wykonaniu bo nie trzeba ich odkładać do wyrośnięcia, rosną dopiero w piekarniku 🙂