Oszukane rogale marcińskie


Oszukane rogale marcińskie

Tradycyjne rogale marcińskie są przygotowywane w Poznaniu i niektórych częściach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina – 11 listopada. Wykonane są z ciasta półfrancuskiego i nadziane białym makiem. Ja dziś polecam Wam przygotowanie równie smacznych i efektownych ale dużo prostszych w wykonaniu oszukanych krucho-drożdżowych rogali marcińskich nadzianych kaszą manną i orzechami. Masa ta rewelacyjnie imituje biały mak, jest bardzo smaczna i ekspresowa w wykonaniu. Ciasto również jest bardzo proste i szybkie. Polecam wypróbować!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

3 jajka

szczypta soli

5 łyżeczek cukru

7g suchych drożdży

180g masła

180ml mleka

600g mąki

Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików

  • Nadzienie:

250ml mleka

1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)

4 łyżki kaszy manny

10dkg migdałów (lub płatków migdałowych)

5dkg orzechów laskowych

olejek migdałowy

 

 

 

*** Przygotowujemy nadzienie: mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy kaszkę i gotujemy około 3 minuty, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia ***

*** Migdały oraz orzechy laskowe mielimy na proszek ***

*** Zmielone orzechy łączymy z kaszką, dodajemy kilka kropli olejku migdałowego i mieszamy energicznie. Nadzienie odkładamy do przestudzenia ***

*** Przygotowujemy ciasto: jajka ubijamy krótko z ciepłym mlekiem, dodajemy drożdże, mieszamy ***

*** Dodajemy masło, sól, cukier oraz mąkę i wyrabiamy ciasto ***

*** Ciasto dzielimy na 4 części. Blat podsypujemy mąką i każdą część ciasta wałkujemy na kształt koła (niezbyt cienko) ***

*** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie każdego trójkąta układamy łyżeczkę nadzienia ***

*** Trójkąciki zwijamy i wyginamy w kształt rogala. Końce delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło ***

*** Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem blaszce. Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem ***

*** Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 15 minut – do zrumienienia ***

*** Upieczone rogale posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem ***

*** Aby uzyskać śnieżnobiały lukier należy cukier puder wymieszać ze słodką śmietanką (ok 1-2 łyżki), dodajemy tyle śmietanki aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

8 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dominika
Dominika
2 lat temu

A czy do rogaliki z tego przepisu można po prostu zastosować jako nadzienie powidła lub marmolada?Chciałam wykorzystać, któryś z przepisów na rogaliki, ale już sama nie wiem, który byłby najlepszy…

Magda
Magda
2 lat temu

Ile mniej więcej wychodzi z 1 porcji?

Kasia
Kasia
2 lat temu

Rogaliki upieczone ,są przepyszne a robi się je błyskawicznie. Dziękuje za super przepis!

Natalia Dziedzic
Natalia Dziedzic
2 lat temu

Czy te rogaliki na żadnym etapie nie rosną? ani po zagnieceniu ciasta, ani po uformowaniu rogalików? przed pieczeniem?