Węgierska zupa gulaszowa
Gęsta, sycąca i mega pyszna zupa gulaszowa z mięsa wołowego i wieprzowego. Jest pikantna, treściwa i rozgrzewająca. Idealna na chłodne, jesienne dni!
Składniki:
20dkg wołowiny
30dkg wieprzowiny (użyłam łopatki)
5 dkg wędzonego boczku
1 cebula
1 czerwona papryka
1/2 papryki żółtej lub zielonej
2 duże ziemniaki
1/2 pora
opcjonalnie: 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
2 szklanki pikantnego soku pomidorowego
4 szklanki bulionu lub wody
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, majeranek, 2 kulki ziela angielskie, opcjonalnie szczypta chilli
*** Mięso myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę ***
*** Na dnie dużego garnka wytapiamy pokrojony w kosteczkę boczek. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, mieszamy i smażymy, aż się zeszkli ***
*** Dokładamy pokrojone mięso i podsmażamy ciągle mieszając, aż straci surowy wygląd ***
*** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę mielonej papryki, liść laurowy, ziele angielskie oraz przeciśnięty czosnek. Zupę gotujemy ok 45 minut ***
*** Ziemniaki oraz papryki kroimy w kostkę, a pora w plasterki ***
*** Do zupy dodajemy pokrojone warzywa oraz opcjonalnie (jeśli lubimy) kukurydzę z puszki. Całość gotujemy przez około 25 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie ***
*** Po tym czasie dodajemy sok pomidorowy, zagotowujemy i doprawiamy łyżką majeranku oraz solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie zupę możemy doprawić szczyptą chilli ***
*** Jeżeli chcemy aby nasza zupa była rzadsza możemy dodać więcej soku pomidorowego lub wody. Jeżeli natomiast chcielibyśmy ją bardziej zagęścić, do gotującej się zupy dodajemy łyżkę mąki wymieszanej z 1/4 szklanki wody ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- ZUPA BOLOŃSKA PRZEPIS TUTAJ
- ZUPA A’LA STROGONOW PRZEPIS TUTAJ
- PRZEPYSZNA ZUPA GOŁĄBKOWA PRZEPIS TUTAJ
- CHŁOPSKI GARNEK PRZEPIS TUTAJ
Nieprawda, mięso na zupę gulaszową smaży się na smalcu. Tak mnie uczyli Węgrzy,gotowałam z nimi. Zupka mmmmmmm