Węgierska zupa gulaszowa


Węgierska zupa gulaszowa

Gęsta, sycąca i mega pyszna zupa gulaszowa z mięsa wołowego i wieprzowego. Jest pikantna, treściwa i rozgrzewająca. Idealna na chłodne, jesienne dni!

 

 

Składniki:

20dkg wołowiny

30dkg wieprzowiny (użyłam łopatki)

5 dkg wędzonego boczku

1 cebula

1 czerwona papryka

1/2 papryki żółtej lub zielonej

2 duże ziemniaki

1/2 pora

opcjonalnie: 1/2 szklanki kukurydzy z puszki

2 szklanki pikantnego soku pomidorowego

4 szklanki bulionu lub wody

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, majeranek, 2 kulki ziela angielskie, opcjonalnie szczypta chilli

 

 

 

*** Mięso myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Na dnie dużego garnka wytapiamy pokrojony w kosteczkę boczek. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, mieszamy i smażymy, aż się zeszkli ***

*** Dokładamy pokrojone mięso i podsmażamy ciągle mieszając, aż straci surowy wygląd ***

*** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę mielonej papryki, liść laurowy, ziele angielskie oraz przeciśnięty czosnek. Zupę gotujemy ok 45 minut ***

*** Ziemniaki oraz papryki kroimy w kostkę, a pora w plasterki ***

*** Do zupy dodajemy pokrojone warzywa oraz opcjonalnie (jeśli lubimy) kukurydzę z puszki. Całość gotujemy przez około 25 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie ***

*** Po tym czasie dodajemy sok pomidorowy, zagotowujemy i doprawiamy łyżką majeranku oraz solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie zupę możemy doprawić szczyptą chilli ***

*** Jeżeli chcemy aby nasza zupa była rzadsza możemy dodać więcej soku pomidorowego lub wody. Jeżeli natomiast chcielibyśmy ją bardziej zagęścić, do gotującej się zupy dodajemy łyżkę mąki wymieszanej z 1/4 szklanki wody ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

 

danie jednogarnkowe


KOMENTARZE

Komentarz do “Węgierska zupa gulaszowa