Pstrąg pieczony w pietruszce, z masłem czosnkowym i warzywami


Pstrąg pieczony w pietruszce, z masłem czosnkowym

Pieczony pstrąg z pietruszką, masłem czosnkowym i warzywami to pomysł na zdrowy, szybki i pyszny obiad!

 

 

Składniki:

2 średniej wielkości pstrągi

sok z połowy cytryny

3 łyżki masła

pół pęczka posiekanej pietruszki

2-3  ząbki czosnku

1 mała cukinia

1 papryka ( użyłam żółtej i czerwonej papryki )

sól, pieprz

3 łyżka oliwy

 

*** Pstrągi dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy nożem z jednej strony. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy solą oraz pieprzem. Jeżeli mamy czas, dobrze jest odłożyć ryby na kilka godzin aby przeszły przyprawami, moje pstrągi leżały w lodówce około 3 godziny ***

*** W miseczce mieszamy miękkie masło z przeciśniętym czosnkiem oraz posiekaną pietruszką ***

*** Pstrągi przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i faszerujemy masłem z czosnkiem i pietruszką ***

*** Z wierzchu ryby smarujemy oliwą i posypujemy posiekaną pietruszką ***

*** Dookoła ryby rozkładamy pokrojoną cukinie i paprykę ***

*** Warzywa również smarujemy oliwą i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem ***

*** Ryby wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 20 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE