Żołądki drobiowe w sosie musztardowo-chrzanowym
Pyszny i łatwy w przygotowaniu obiad z żołądków w rewelacyjnym kremowym sosie. Takie danie możemy podać z ziemniaczkami, kaszą albo z ryżem. Polecam!
Składniki:
0,5 kg żołądków drobiowych
1 łyżka musztardy
1 łyżka chrzanu
1 łyżka słodkiej śmietanki
2 łyżki masła + 2 łyżki mąki
1 niewielka cebula
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
*** Żołądki dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i obgotowujemy przez kilka minut ***
*** Następnie przecedzamy, płuczemy i ponownie zalewamy wodą do wysokości żołądków. Dodajemy liść laurowy i po trzy kulki pieprzu i ziela angielskiego. Solimy i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem do miękkości ***
*** Po tym czasie cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni ***
*** Żołądki kroimy w plasterki, dokładamy na patelnie i podsmażamy przez chwilę z cebulką. Wody w której gotowały się żołądki nie wylewamy! ***
*** Następnie zdejmujemy z patelni mięso z cebulką i rozpuszczamy na niej masło. Dodajemy mąkę i przez chwilę podsmażamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość zalewamy wodą w której gotowały się żołądki, dodajemy musztardę oraz chrzan, dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Do śmietanki dolewamy dwie łyżki sosu i całość przelewamy na patelnie, mieszamy ***
*** Jeżeli konsystencja sosu jest już odpowiednia dodajemy do niego żołądki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Jeżeli jednak sos jest zbyt gęsty dolewamy do niego trochę wody, jeżeli zbyt rzadki możemy zgęścić go odrobiną mąki lub śmietanki ***
*** Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem lub zieloną pietruszką. Podajemy z kaszą, ziemniaczkami lub ryżem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- FLACZKI Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH PRZEPIS TUTAJ
- GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ