Mac end cheese


Mac end cheese

Banalnie prosty przepis na popularny amerykański makaron z sosem serowym. Danie wyjątkowo szybkie w przygotowaniu i super smaczne. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 300g makaronu kolanka

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

1 szklanka mleka

200g sera cheddar

sól, pieprz

1-2 łyżki posiekanego szczypiorku

 

 

*** Ser cheddar ścieramy na tarce ***

*** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą ***

*** W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy przez chwilę na małej mocy palnika, cały czas mieszając ***

*** Wlewamy mleko, zagotowujemy i gotujemy cały czas mieszając, aż masa trochę zgęstnieje ***

*** Dodajemy ser, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż ser się rozpuści ***

*** Gdy masa serowa będzie jednolita, przyprawiamy całość do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy ***

*** Posypujemy siekanym szczypiorkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

KOMENTARZE