Kapusta zasmażana ze śmietanką i koperkiem
Młoda kapusta to chyba jeden z najlepszych wiosennych dodatków do obiadu. Przepisów na jej przygotowanie jest całe mnóstwo, moja ulubiona wersja to kapusta zasmażana z octem i cukrem PRZEPIS TUTAJ, która kojarzy mi się z dzieciństwem i niedzielnymi obiadami u babci 🙂 Jednak kapustka ze śmietanką i koperkiem jest również bardzo smaczna i rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do młodych ziemniaczków i kotleta 😉 Polecam spróbować!
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 cebula
3 łyżki masła
1/2 szklanki bulionu
2 łyżki mąki
5 łyżek śmietany kremówki
1/2 pęczka koperku
sól, pieprz
*** Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kosteczkę. W garnku roztapiamy łyżkę masła i szklimy na nim cebulę. Następnie dodajemy kapustę, mieszamy i zasmażamy przez chwilę ***
*** Całość zalewamy bulionem, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy przez około 7-8 minut, aż kapusta zmięknie ***
*** Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy i zalewamy wodą z kapusty, robimy zasmażkę. Dolewamy śmietankę, mieszamy, gdy zasmażka zgęstnieje dodajemy ją do kapusty ***
*** Kapustę dokładnie mieszamy z zasmażką i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy posiekany koperek, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i mieszamy ***
*** Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ
- KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ
- MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z OCTEM I CUKREM PRZEPIS TUTAJ
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ