Młoda kapusta zasmażana ze śmietanką i koperkiem


Kapusta zasmażana ze śmietanką i koperkiem

Młoda kapusta to chyba jeden z najlepszych wiosennych dodatków do obiadu. Przepisów na jej przygotowanie jest całe mnóstwo, moja ulubiona wersja to kapusta zasmażana z octem i cukrem PRZEPIS TUTAJ, która kojarzy mi się z dzieciństwem i  niedzielnymi obiadami u babci 🙂 Jednak kapustka ze śmietanką i koperkiem jest również bardzo smaczna i rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do młodych ziemniaczków i kotleta 😉 Polecam spróbować!

 

 

Składniki:

1 główka młodej kapusty

1 cebula

3 łyżki masła

1/2 szklanki bulionu

2 łyżki mąki

5 łyżek śmietany kremówki

1/2 pęczka koperku

sól, pieprz

 

 

*** Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kosteczkę. W garnku roztapiamy łyżkę masła i szklimy na nim cebulę. Następnie dodajemy kapustę, mieszamy i zasmażamy przez chwilę ***

*** Całość zalewamy bulionem, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy przez około 7-8 minut, aż kapusta zmięknie ***

*** Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy i zalewamy wodą z kapusty, robimy zasmażkę. Dolewamy śmietankę, mieszamy, gdy zasmażka zgęstnieje dodajemy ją do kapusty ***

*** Kapustę dokładnie mieszamy z zasmażką i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy posiekany koperek, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i mieszamy ***

*** Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY!  30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE