Klopsiki wieprzowe z kaszą jaglaną w sosie warzywnym


Klopsiki wieprzowo-jaglane w sosie warzywnym

Pyszne klopsiki w wyjątkowym baaardzo warzywnym sosie. Sycące, aromatyczne i pożywne danie jednogarnkowe, które kusi nie tylko wspaniałym smakiem ale również efektownym, kolorowym wyglądem. Kasza jaglana nadaje mięsnym kuleczkom miękkości i delikatności, natomiast w smaku jest prawie niewyczuwalna. Klopsiki robi się dość szybko, łatwo się formuje i nie rozpadają się podczas smażenia. Polecam!

 

 

Składniki:

500g mięsa mielonego wieprzowego

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

1 jajko

1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików

1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)

1 cebula

1/2 cukinii

2 ząbki czosnku

2 pomidory

1 szklanki bulionu

3 łyżki koncentratu pomidorowego

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra

olej do smażenia

opcjonalnie: 2 łyżki śmietanki

 

*** W misce łączymy mięso mielone z ugotowaną kaszą jaglaną,  jajkiem oraz z przyprawami – do smaku ***

*** Wszystko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę ***

*** Z masy formujemy średniej wielkości kuleczki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na mocno rumiano ***

*** Mięso przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kosteczkę cebulkę oraz czosnek. Paprykę oraz cukinie również kroimy w kosteczkę i dokładamy na patelnie. Wszystko razem przez chwilę zasmażamy, ciągle mieszając ***

*** Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i dokładamy na patelnie. Mieszamy i podsmażamy ***

*** Następnie całość zalewamy bulionem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz bazylią i oregano ***

*** Na patelnie dokładamy podsmażone wcześniej klopsiki i wszystko razem dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje ***

*** Po tym czasie, w razie potrzeby, doprawiamy jeszcze potrawę do smaku i opcjonalnie możemy dodać śmietankę. Całość posypujemy suszoną bazylią ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY!  30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE