Kostka Ferrero Rocher
Bardzo eleganckie i wprost przepyszne orzechowo-czekoladowe ciasto o smaku znanych pralinek. Kostka Ferrero Rocher, która zaskakuje zarówno wspaniałym smakiem jak i ciekawym wyglądem z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.Polecam!
Do wykonania ciasta użyłam foremki o wymiarach 35x22cm.
Składniki na ciasto:
8 jajek
180g cukru
120g mąki pszennej
40g kakao
200g mielonych orzechów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę ferrero rocher:
300g serka mascarpone
350g nutelli
1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
100g gorzkiej czekolady
Składniki na masę śmietankową:
400ml śmietany kremówki 36%
100g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix (lub 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki wody)
Polewa:
100g gorzkiej czekolady
100ml śmietanki kremówki
Dodatkowo:
kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji
1/3 szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny – do nasączenia
*** W misce umieszczamy mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami i kakao ***
*** Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy ***
*** Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy powoli cukier. Następnie dodajemy po kolei żółtka oraz po łyżce suchej mieszanki mącznej z kakao i orzechami, cały czas miksując ale już na najniższych obrotach miksera.Dno blaszki wykładamy papierem i przelewamy do niej ciasto ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy ciasto przez ok 40 minut – do suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty ***
*** Następnie przygotowujemy masę ferrero rocher: gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie serek mascarpone i nutelle miksujemy ze sobą na gładki, jednolity krem. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy rozpuszczoną czekoladę oraz orzechy ***
*** 1/3 szklanki wody mieszamy z 2 łyżkami wyciśniętego soku z cytryny. Jeden blat ciasta ponownie umieszczamy w foremce, za pomocą pędzelka ciasto nasączamy połową wody z cytryną. Na ciasto wykładamy krem ferrero rocher. Całość wkładamy do lodówki ***
*** Przygotowujemy masę śmietanową: śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i szybko ubijamy. Masę śmietanową wykładamy na masę ferrero rocher ***
*** Całość przykrywamy drugim blatem ciasta nasączonym pozostałą wodą z cytryną i wstawiamy do lodówki. Następnie przygotowujemy polewę: do garnuszka wlewamy śmietankę i dodajemy do niej połamaną czekoladę, mieszamy wszystko, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia ***
*** Gdy polewa przestygnie oblewamy nią ciasto i wygładzamy ***
*** Następnie ciasto obsypujemy startą na dużych oczkach mleczną czekoladą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę ***
*** Po tym czasie ciasto możemy już pokroić na porcję i podać ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- RUROCIĄG – PYSZNE CIASTO BEZ PIECZENIA PRZEPIS TUTAJ
- FERRERO ROCHE – CIASTO BEZ PIECZENIA PRZEPIS TUTAJ
- CZERWONY KAPTUREK – BAJECZNE CIASTO Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
Przepis zywcem wziety z http://www.mojewypieki.com
Uczciwie byloby podac zrodlo.
W glowie mi sie nie miesci, ze mozna uwazac takie postepowanie za normalne i w porzadku.
Przepis świetny! Mam jedno pytanie; czy ciasto ciągle ma być trzymane w lodowce czy można w temperaturze pokojowej?
Tak, ciasto jest z kremem i masą śmietanową, należy je przechowywać w lodówce.
Witam ciasto bardzo dobre tylko mam pewien problem. Otóż masa ferrero wyszła mi za rzadka. Robiłam wszystko według przepisu masa z nutella jest mało zwarta. Co mogę zrobić żeby tak nie było?
Bardzo dobre! Polecam!
Proszę napisać jaki wymiar blaszki Pani miała?
Jest napisane na wstępie.
Do wykonania ciasta użyłam foremki o wymiarach 35x22cm.