Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! - IMG 5325

Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia!

Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia!

Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne, kremowe ciasto z rurkami, które nie wymaga pieczenia.  Do jego wykonania użyłam blaszki o wymiarach 24×24 cm. Ciasto zawsze należy zrobić dzień wcześniej przed podaniem, ponieważ wówczas rurki zmiękną i nie ma żadnego problemu z krojeniem. Polecam!

 

Przepis autorski.

 

Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! - IMG 5331

 

Składniki:

  • Ciasto:

ok 25 sztuk kakaowych herbatników

1,5 opakowania rurek waflowych zebra z kremem o smaku czekoladowym

3 budynie śmietankowe -po 40g (bez cukru) + 3 łyżki cukru

3 szklanki mleka

1 kostka masła lub margaryny (200g)

4 łyżki cukru pudru

  • Polewa:

1 czekolada mleczna lub deserowa + 6 łyżek mleka

opcjonalnie 1/2 białej czekolady + 3 łyżki mleka

 

Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! - IMG 5341

 

*** Na dnie blaszki wykładamy warstwę herbatników (moja blaszka ma wymiary 24×24 cm) ***

Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! - IMG 5231

*** Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy jedną szklankę. Resztę mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy cukier oraz budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem. Połowę masy wykładamy na herbatniki ***

Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! - IMG 5232

*** Na masę wykładamy rurki z kremem ***

Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! - IMG 5233

*** Na warstwę z rurek wykładamy resztę kremu ***

Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! - IMG 5234

*** Całość przykrywamy warstwą herbatników ***

Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! - IMG 5238

*** W garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki.

Jeżeli chcemy uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady z 3 łyżkami mleka. Następnie na ciemnej czekoladzie rozprowadzamy łyżką jasną polewę w tworząc paseczki i za pomocą patyczka (takiego do szaszłyków) zaciągamy przez całą długość aby rozmazać trochę położone już paseczki . Całą „operacje” trzeba wykonać gdy czekolady są jeszcze ciepłe gdyż polewa dość szybko zastyga i wówczas już wzorek nam nie wyjdzie ***

Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! - IMG 5247

*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc ***

Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! - IMG 5268

Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! - IMG 5325

Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! - IMG 5364

Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! - IMG 5373

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! - IMG 2028

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! - IMG 1742

Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! - IMG 2175 1

Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! - IMG 3770

Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! - 48D61DF8 238D 456A A06B 63925132F628

Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! - 93EEE8F8 9D45 4E41 A46D 4B44AA435F7F

 

 

 

14 komentarzy do “Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia!”

  1. „W garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki”.
    Chciałam zapytać ile tego mleczka? 🙂

    1. Monika - Blog z apetytem

      Tak jak jest napisane w składnikach:
      1 czekolada mleczna lub deserowa + 6 łyżek mleka
      opcjonalnie 1/2 białej czekolady + 3 łyżki mleka

  2. Urodziny do znakomita okazją do wypróbowania tego pysznego ciasta. Zrobiłam do pracy koleżanki walczyły między sobą o kolejne kawałki pychota !!!

  3. Robiłam już kilkakrotnie bo jest to jedno z moich ulubionych ciast. Zdecydowanie moje smaki. No i łatwo się robi, i nie trzeba piec – same plusy!

    1. Monika - Blog z apetytem

      Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki (tak jak jest to napisane w przepisie) i kroimy dopiero następnego dnia, gdyż po tym czasie rurki miękną i nie ma problemu z krojeniem.

  4. Wygląda obłędnie, w smaku bardzo dobre. Zrobiłam w piątek, najlepsze było w niedzielę, jak się wszystko dotarło ;). Dzieciaki zachwycone.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry