Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia!


Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia!

Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne, kremowe ciasto z rurkami, które nie wymaga pieczenia.  Do jego wykonania użyłam blaszki o wymiarach 24×24 cm. Ciasto zawsze należy zrobić dzień wcześniej przed podaniem, ponieważ wówczas rurki zmiękną i nie ma żadnego problemu z krojeniem. Polecam!

 

Przepis autorski.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

ok 25 sztuk kakaowych herbatników

1,5 opakowania rurek waflowych zebra z kremem o smaku czekoladowym

3 budynie śmietankowe -po 40g (bez cukru) + 3 łyżki cukru

3 szklanki mleka

1 kostka masła lub margaryny (200g)

4 łyżki cukru pudru

  • Polewa:

1 czekolada mleczna lub deserowa + 6 łyżek mleka

opcjonalnie 1/2 białej czekolady + 3 łyżki mleka

 

 

*** Na dnie blaszki wykładamy warstwę herbatników (moja blaszka ma wymiary 24×24 cm) ***

*** Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy jedną szklankę. Resztę mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy cukier oraz budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem. Połowę masy wykładamy na herbatniki ***

*** Na masę wykładamy rurki z kremem ***

*** Na warstwę z rurek wykładamy resztę kremu ***

*** Całość przykrywamy warstwą herbatników ***

*** W garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki.

Jeżeli chcemy uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady z 3 łyżkami mleka. Następnie na ciemnej czekoladzie rozprowadzamy łyżką jasną polewę w tworząc paseczki i za pomocą patyczka (takiego do szaszłyków) zaciągamy przez całą długość aby rozmazać trochę położone już paseczki . Całą „operacje” trzeba wykonać gdy czekolady są jeszcze ciepłe gdyż polewa dość szybko zastyga i wówczas już wzorek nam nie wyjdzie ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

4.5 2 votes
Article Rating

Leave a Reply

13 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Asia
Asia
1 rok temu

„W garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki”.
Chciałam zapytać ile tego mleczka? 🙂

Karolcia
Karolcia
3 lat temu

Wygląda cudnie, koniecznie muszę zrobić. Pytanie tylko: czy ciasto jest mega słodkie?

Hiacynta
Hiacynta
3 lat temu

Moi goście też dopytywali o przepis 🙂 Polecam, bo ciasto jest pyszne.

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Zrobiłam pierwszy raz na roczek córeczki. Ciasto znikało w oka mgnieniu, każdy dopytywał o przepis

Michalina
Michalina
3 lat temu

Urodziny do znakomita okazją do wypróbowania tego pysznego ciasta. Zrobiłam do pracy koleżanki walczyły między sobą o kolejne kawałki pychota !!!

Magda
Magda
4 lat temu

Robiłam już kilkakrotnie bo jest to jedno z moich ulubionych ciast. Zdecydowanie moje smaki. No i łatwo się robi, i nie trzeba piec – same plusy!

Krysia
Krysia
4 lat temu

Zrobiłam ciasto rurociąg na weekend. Wyszło bardzo smaczne. Bardzo dziękuje za super przepis 🙂

Amonin
Amonin
4 lat temu

Placek rurociagtwardy twardy, nie idzie pokroić

Anonimowo
Anonimowo
4 lat temu

Wygląda obłędnie, w smaku bardzo dobre. Zrobiłam w piątek, najlepsze było w niedzielę, jak się wszystko dotarło ;). Dzieciaki zachwycone.

Aneta
Aneta
4 lat temu

Robiłam to ciasto, bardzo smaczne i pięknie wygląda po przekrojeniu!