Wiosenna surówka a’la Coleslaw


Wiosenna surówka a’la Coleslaw

Kolorowa surówka na bazie białej kapusty z dodatkiem warzyw i sosu typowego dla bardzo znanej i lubianej surówki Coleslaw. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania lub do grilla. Jest pyszna i chrupiąca, a do tego łatwa oraz w miarę szybka w przygotowaniu. Polecam!

 

Składniki:

Pół główki kapusty

1 niewielka cebula

2 marchewki

1 czerwona papryka

pół szklanki kukurydzy konserwowej

pół pęczka koperku

2 łyżki cukru pudru

1/4 szklanki mleka

3 łyżki majonezu

1,5 łyżki octu winnego

3 łyżki soku z cytryny

1 łyżka soli

1 łyżka pieprzu

 

 

*** Kapustę drobno kroimy i przekładamy do dużej miski ***

*** Do kapusty dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę oraz drobno posiekaną cebulkę ***

*** Paprykę kroimy w kosteczkę, koperek drobno siekamy a kukurydzę odsączamy z zalewy ***

*** Wszystko posypujemy solą oraz pieprzem i mieszamy ***

*** W osobnej miseczce łączymy ze sobą cukier puder, mleko, majonez, ocet winny oraz sok z cytryny ***

*** Tak powstałą marynatą zalewamy warzywa i wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem surówkę jeszcze raz mieszamy ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Wiosenna surówka a’la Coleslaw