Surówka z kapusty, jak z chińskiej restauracji


Surówka z białej kapusty, jak od chińczyka

Prosta, łatwa i szybka do zrobienia, a zarazem bardzo smaczna surówka z białej kapusty, smakiem przypominająca tą z chińskiego baru. Pyszny dodatek do każdego obiadu. Polecam!

 

 

Składniki:

pół główki białej kapusty – średniej wielkości

1 duża lub 2 mniejsze marchewki

 

Zalewa:

80ml octu winnego lub ryżowego (ok 1/3 szklanki)

125ml oleju ( około pół szklanki)

1 łyżeczka soli

pół szklanki cukru

1 ząbek czosnku

 

 

*** Kapustę kroimy na cienkie paseczki ***

*** Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do kapusty ***

*** Składniki zalewy umieszczamy w garnku: ocet, olej, przeciśnięty czosnek, cukier oraz sól. Całość zagotowujemy ***

*** Gorącą zalewą zalewamy kapustę z marchewką i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia ***

*** Następnie miskę z surówką przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 24 godziny ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

3.3 3 votes
Article Rating

Leave a Reply

5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia
Gosia
3 lat temu

Czy po wyjęciu z lodówki należy ta surówkę odcisnąć z tej zalewy?

Rozalka Pierzak
Rozalka Pierzak
3 lat temu

Surówka super.
Gorąco polecam, jednak też zmniejszyłabym ilość cukru z połowy do 1/3 szklanki ;))
Dziękuję za przepis!

Justa
Justa
4 lat temu

Mam pytanie dlaczego czosnek w goracej zalewie po ostygnięciu robi sie niebieski i w surowce sa niebieskie kawałeczki czosnku.

Anonimowo
Anonimowo
4 lat temu

Surówka przepyszna, rzeczywiście smakuje jak z chińskiej restauracji.Rewelacyjny przepis
Zmniejszyłam tylko ilość cukru.
Polecam!!