Bułeczki drożdżowe z nadzieniem
Mięciutkie i chrupiące bułeczki drożdżowe z pysznym farszem, to ciekawy pomysł na śniadanie, kolacje lub piknik. Jako nadzienia możemy tutaj użyć dowolnych ulubionych składników, może to być na przykład podsmażony filet z kurczaka, pieczarki czy kukurydza. Polecam!
Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej (użyłam mąki typ 650 )
2 płaskie łyżeczki soli
10 g cukru
1 łyżeczka suchych drożdży ( 4 gramy )
200 ml letniego mleka
30 ml oleju
+ dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek, sezam do posypania
Składniki farszu:
pół szklanki sosu pomidorowego
10 dkg szynki
10 dkg żółtego sera
pół papryki czerwonej
pół papryki żółtej
pół pęczka szczypiorku
*** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i dobrze wyrabiamy. Ciasto musi być gładkie i sprężyste ***
*** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny ***
*** W międzyczasie przygotowujemy składniki farszu: szynkę oraz papryki kroimy w kosteczkę, ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach a szczypiorek drobno siekamy ***
*** Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je ponownie i dzielimy je na 12 części ***
*** Każdą część formujemy na okrągły placek i smarujemy niewielką ilością sosu pomidorowego. Na każdym placku układamy po łyżeczce pokrojonej szynki, papryki, szczypiorku i sera żółtego ***
*** Ciasto zlepiamy na końcach tworząc kulkę ***
*** Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce – zlepieniem do dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia ***
*** Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem ***
*** Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 15 – 20 minut, do zrumienienia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- MINI BAGIETKI CZOSNKOWE PRZEPIS TUTAJ
- PALUCHY SEROWE Z WĘDZONYM BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ
- BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ