Bułeczki drożdżowe z nadzieniem


Bułeczki drożdżowe z nadzieniem

Mięciutkie i chrupiące bułeczki drożdżowe z pysznym farszem, to ciekawy pomysł na śniadanie, kolacje lub piknik. Jako nadzienia możemy tutaj użyć dowolnych ulubionych składników, może to być na przykład podsmażony filet z kurczaka, pieczarki czy kukurydza. Polecam!

 

 

Składniki na ciasto:

400 g mąki pszennej (użyłam mąki typ 650 )

2 płaskie łyżeczki soli

10 g cukru

1 łyżeczka suchych drożdży ( 4 gramy )

200 ml letniego mleka

30 ml oleju

+ dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek, sezam do posypania

 

Składniki farszu:

pół szklanki sosu pomidorowego

10 dkg szynki

10 dkg żółtego sera

pół papryki czerwonej

pół papryki żółtej

pół pęczka szczypiorku

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i dobrze wyrabiamy. Ciasto musi być gładkie i sprężyste ***

*** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny ***

*** W międzyczasie przygotowujemy składniki farszu: szynkę oraz papryki kroimy w kosteczkę, ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach a szczypiorek drobno siekamy ***

*** Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je ponownie i dzielimy je na 12 części ***

*** Każdą część formujemy na okrągły placek i smarujemy niewielką ilością sosu pomidorowego. Na każdym placku układamy po łyżeczce pokrojonej szynki, papryki, szczypiorku i sera żółtego ***

*** Ciasto zlepiamy na końcach tworząc kulkę ***

*** Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce – zlepieniem do dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia ***

*** Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem ***

*** Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 15 – 20 minut, do zrumienienia ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

Drożdżowe bułeczki obsypane sezamem

KOMENTARZE