Maślankowe pałki z kurczaka
Moczenie mięsa w maślance sprawia, że po upieczeniu staje się ono niezwykle delikatne i kruche. Jest to bardzo ciekawy i godny wypróbowania patent na mięso drobiowe. Oczywiście, nie muszą to być koniecznie pałki, możemy w ten sposób przyrządzić też inne części kurczaka, udka, skrzydełka, ćwiartki… Polecam!
Składniki:
6 pałek z kurczaka
2 szklanki naturalnej maślanki
Przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, papryka mielona słodka i ostra
*** Pałki z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami ***
*** Do foliowych torebek wkładamy po 3 pałki i wlewamy do każdej szklankę maślanki. Torebki związujemy lub zapinamy suwakiem jeśli są w niego zaopatrzone, potrząsamy aby całe mięso było dokładnie zanurzone w maślance i wkładamy do lodówki na całą noc ***
*** Po tym czasie mięso wyjmujemy z woreczka i przekładamy do naczynia żaroodpornego, nie ocieramy go z maślanki! ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 45 minut. W połowie pieczenia odwracamy mięso na drugą stronę ***
*** Polecam w tym samym czasie co mięso upiec w piekarniku pyszne ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- KURCZAK PIECZONY W KETCHUPOWO – MAJONEZOWEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ
- SKRZYDEŁKA PO KUJAWSKU PIECZONE Z WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ
- KURCZAK PIECZONY W ZIOŁACH PRZEPIS TUTAJ
- KEBABOWA KARKÓWKA PRZEPIS TUTAJ