Siekane kotleciki z kurczaka i majonezu
Bardzo smaczne i soczyste danie z piersi kurczaka, które łatwo się robi i jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów. Możemy je podać z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Kiedyś gdy zostały mi kotlety z obiadu podałam je na kolacje w bułce, którą posmarowałam musztardą i wypełniłam dodatkowo sałatą, wyszły pyszne hamburgery :))
Składniki:
1 pojedynczy filet z kurczaka
1 łyżka majonezu
1 jajko
2 łyżki startego żółtego sera
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki majeranku
olej lub smalec do smażenia
*** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę ***
*** Mięso mieszamy z majonezem, jajkiem, mąką, zieloną pietruszką, startym serem oraz przyprawami. Całość przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub nawet całą noc ***
*** Po tym czasie, na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy na niego mięsną masę, formując kotleciki. Smażymy z dwóch stron na mocno rumiany kolor ***
*** Z podanych składników wyszły mi cztery kotleciki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
-
MARYNOWANE KOTLETY SCHABOWE PRZEPIS TUTAJ
-
KOTLETY SCHABOWE INACZEJ PRZEPIS TUTAJ
-
KRUCHE I SOCZYSTE KOTLETY SCHABOWE W MUSZTARDZIE PRZEPIS TUTAJ
-
OSZUKANE ZRAZY PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Dodałam trochę za dużo maki i po usmażeniu czuje ja w kotlecikach. Czy powinnam je dosmażyć?? Mięso jest usmażone tylko ta mąka pomiędzy :/
Są naprawdę genialne! Dodałam tylko trochę pora i czosnku. Zdecydowanie na stałe wylądują w moim jadłospisie 😉 Bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla standardowych kotletów, a w dodatku bardzo szybko się je robi! Bardzo dziękuję za przepis!
Pyszne
Są pyszne dlatego robię je często.
Pyszne dlatego robię je często
Dziś zrobiłam, bardzo dobre. Lepsze niż standardowe kotlety, bo są bardziej soczyste. Drobno pokroiłam mięso i nic się nie rozpadło. Fajny przepis.
Witam, bardzo dziękuje za komentarz. Cieszę się, że kotleciki wyszły i że smakowały. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Witam jajko gotowane czy surowe dodajemy
Witam, dodajemy surowe jajko.
Bardzo smaczne. Polecam
Witam,
bardzo smaczne, ale przy przekładaniu na drugą stronę, rozwalił mi się każdy kawałek na drobne kosteczki. Co zrobiłam nie tak?
Witam, kotleciki należy z każdej strony dość mocno zasmażyć, aby nie rozpadły nam się podczas przewracania. Mięso najlepiej przekładać na drugą stronę za pomocą szerokiej, drewnianej łopatki. Dobrze jest przewracać kotleciki jednym płynnym ruchem, wówczas nic nam się nie rozwali;)
Pycha
Często robie takie kotleciki, bardzo je lubimy 🙂
Zrobiłam te kotleciki i podałam w bułce z warzywami jako hamburgery – przepyszne!