Kurczak z warzywami w sosie słodko-kwaśnym
Dziś dnie „na szybko” z tego co akurat jest w lodówce. Kruchy i aromatyczny filet z kurczaka w domowym sosie słodko-kwaśnym- sos trochę oszukany bo bez ananasa i pędów bambusa jak to w oryginale bywa, ale i tak bardzo smaczny! Łatwy, tani i szybki w przygotowaniu obiad :))
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz,
olej do smażenia
Sos słodko-kwaśny:
3/4 szklanki wody
2 łyżki octu winnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
4 łyżki pikantnego ketchupu
1 płaska łyżka mąki
1 łyżeczka cukru pudru
*** Fileta myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni podgrzewy niewielką ilość oleju i wrzucamy mięso. Smażymy krótko, ciągle mieszając ***
*** Paprykę, marchewkę oraz cebulę kroimy w słupki i dokładamy do mięsa. Dodajemy także przeciśnięty czosnek i wszystko razem podsmażamy, a następnie dusimy przez 15 minut, pod przykryciem ***
*** W miseczce mieszamy składniki na sos słodko-kwaśny: wodę, ocet winny, ketchup, mąkę i cukier puder. Powstałym sosem zalewamy mięso, mieszamy i gotujemy jeszcze parę minut na niewielkim ogniu aż sos zgęstnieje ***
*** Kurczaka z warzywami w sosie słodko-kwaśnym podajemy na ciepło z ryżem lub makaronem ***
*** SMACZNEGO ***