Kurczak z warzywami w sosie słodko-kwaśnym
Dziś danie „na szybko” z tego co akurat jest w lodówce. Kruchy i aromatyczny kurczak z warzywami w sosie słodko-kwaśnym. Sos trochę oszukany bo bez ananasa i pędów bambusa jak to w oryginale bywa, ale i tak bardzo smaczny! Łatwy, tani i szybki w przygotowaniu obiad :))
Składniki na kurczaka z warzywami:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
Składniki na sos słodko-kwaśny:
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 łyżeczka cukru pudru
Na początek fileta myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni podgrzewy niewielką ilość oleju i wrzucamy mięso. Smażymy krótko, ciągle mieszając.
Następnie paprykę, marchewkę oraz cebulę kroimy w słupki i dokładamy do mięsa. Dodajemy także przeciśnięty czosnek i wszystko razem podsmażamy, a następnie dusimy przez 15 minut, pod przykryciem.

Później w miseczce mieszamy składniki na sos słodko-kwaśny: wodę, ocet winny, ketchup, mąkę i cukier puder. Powstałym sosem zalewamy mięso, mieszamy i gotujemy jeszcze parę minut na niewielkim ogniu aż sos zgęstnieje.
Kurczak z warzywami w sosie słodko-kwaśnym podajemy na ciepło z ryżem lub makaronem

*** Smacznego ***
Poniżej kilka innych pomysłów na przygotowanie kurczaka:
Kurczak w sosie szpinakowo-serowym











