Kotlety schabowe po meksykańsku


Kotlety schabowe po meksykańsku

Kruche i soczyste kotlety w chrupiącej panierce z dodatkiem papryki, oregano, chilli i pietruszki. Pomysł na trochę inne schabowe niż tradycyjnie ale za to niezwykle smaczne i aromatyczne. Namoczenie mięsa w mleku nadaje mu soczystości i delikatności w smaku. Polecam!

 

 

Składniki:

3-4 plastry schabu

3/4 szklanki mleka

masło klarowane lub olej – do smażenia

  • PANIERKA:

1/2 szklanki mąki

1 jajko

3/4 szklanki bułki tartej

sól, pieprz

1/3 łyżeczki chilli w proszku

1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

1/2 łyżeczki suszonego oregano

1 łyżka posiekanej pietruszki

 

 

*** Mięso rozbijamy tłuczkiem, przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odkładamy na minimum godzinę (można też zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce ***

*** Po tym czasie kotlety odsączamy z mleka i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** Mięso obtaczamy równomiernie w mące ***

*** Przygotowujemy panierkę: bułkę tartą mieszamy z papryką, chilli, oregano i posiekaną zieleniną ***

*** Kotlety maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy z dwóch stron w panierce ***

*** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor ***

*** Po zdjęciu z patelni kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE