Ciasto Morze Czarne

Morze Czarne

Efektowne i przepyszne ciasto na szczególne okazje.  Czekoladowy biszkopt przełożony dwoma kremami- czekoladowym i śmietankowym oraz delikatnie kwaskową frużeliną malinową, a całość zwieńczona słodką i chrupiącą bezą. Niebo w ustach. Co prawda przygotowanie ciasta jest dość pracochłonne ale efekt WOOOW (zarówno wizualny jak i smakowy) murowany. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)

1/3 szklanki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

  • Do nasączenia ciasta:

1/2 szklanki mocnej kawy lub herbaty lub alkoholu

  • Frużelina malinowa:

ok 1/2 kg malin świeżych lub mrożonych

1/2 szklanki wody

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • Krem czekoladowy:

250g serka mascarpone

250ml śmietanki kremówki 36%

150g kremu czekoladowego typu Nutella

100g gorzkiej czekolady

  • Masa śmietankowa:

400ml śmietanki kremówki 36%

1 bezbarwna galaretka

3/4 szklanki gorącej wody

  • Beza:

4 białka

szczypta soli

170g cukru

 

 

 

*** Ciasto: białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką – do momentu połączenia się składników ***

*** Gotowe ciasto przekładamy do foremki (moja blaszka ma wymiary 26×26 cm) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka ***

*** Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa blaty ***

*** Biszkopty nasączamy kawą, herbatą lub alkoholem ***

*** Frużelina: maliny przekładamy do garnuszka, dodajemy wodę i cukier. Całość zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do garnuszka z gorącymi malinami. Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do przestudzenia ***

*** Krem czekoladowy: czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do małego garnuszka, dodajemy kilka łyżek śmietanki i podgrzewamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści ***

*** Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone oraz krem czekoladowy (Nutella lub podobny) i mieszamy. Następnie wlewamy cienkim strumieniem ciepłą czekoladę i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę ***

*** Pierwszy nasączony biszkopt układamy w foremce do pieczenia i wykładamy na niego krem czekoladowy. Całość przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarowujemy frużelinę malinową. Całość wkładamy do lodówki ***

*** Krem śmietankowy: galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i studzimy ***

*** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie ciągle miksując dodajemy cienkim strumieniem zimną galaretkę ***

*** Krem śmietankowy wykładamy równomiernie na frużelinie malinowej. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce ***

*** Beza: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (uważając aby nie ich nie przebić! Ubijamy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna). Następnie dalej miksując stopniowo dodajemy cukier. Teraz ubijamy do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca ***

*** Gotową bezę przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę na taki wymiar jaki mamy rozmiar blaszki do ciasta ***

*** Aby beza wyszła sucha i chrupiąca należy ściśle przestrzegać procedury jej przygotowania. Nagrzewamy piekarnik do 180’C (grzałka góra-dół) i pieczemy bezę przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy bezę przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę na następne 60 minut.  W tym czasie nie wolno otwierać piekarnika! ***

*** Bezę wyjmujemy z piekarnika, usuwamy papier ze spodu i układamy bezę na kremie śmietankowym lekko dociskając ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc aby masy stężały ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

23 komentarze do “Ciasto Morze Czarne”

  1. Witam, chciałabym upiec to ciasto na na blaszce o wymiarach 25/40 czy jak zrobię z półtorej porcji to wyjdzie ok nie chce żeby było niskie. Pozdrawiam

  2. Robiłam to ciasto na święto Trzech Króli. Wygląda fajnie,ale jeśli chodzi o walory smakowe to żadna rewelacja. Niezapisuje tego przepisu,więcej go nie zrobie..

  3. Wspaniale ciasto, zrobiłam je na sylwestra i było hitem imprezy. Co prawda jest przy nim trochę roboty, ale uważam, że warto się poświecić dla tego smaku i efektu. Z pewnością zrobię je jeszcze nie raz na specjalne okazje 🙂

  4. Ciasto ładnie wygląda ale w smaku takie sobie. Robiłam i jadałam lepsze. Dużo kosztują składniki,za taką cene mozna zrobic cos duzo lepszego i na duzej blaszce.

    1. Monika - Blog z apetytem

      Nutelle dodajemy do kremu czekoladowego. Tak jak jest napisane w przepisie- ubijamy śmietankę, dodajemy serek mascarpone i krem czekoladowy…
      Pozdrawiam 😉

    1. Monika - Blog z apetytem

      Nutelle dodajemy do kremu czekoladowego, tak jak jest napisane w przepisie. Myślę, że można ją pominąć ale wówczas krem straci trochę na smaku.
      Galaretki bezbarwne zazwyczaj mają smak owocowy i taką właśnie użyłam. Pozdrawiam 😉

  5. Dzień dobry,czy ta fruzeline mogę zrobić z truskawek i czy wtedy cukru i wody dodać w tej samej ilości? Ciasto wygląda obłędnie chce zrobić ale nie lubię malin ☺️

    1. Monika - Blog z apetytem

      Tak można zrobić z truskawek albo na przykład z wiśni. Pozostałe proporcje składników proszę zastosować jak w przepisie. Pozdrawiam 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry