Naleśniki po grecku


Naleśniki po grecku

Ten farsz to prawdziwa petarda! Coś pysznego. Naleśniki możemy zapiekać w piekarniku, lub na patelni pod przykryciem. Łatwe, szybkie i naprawdę pyszne danie. Polecam!

 

 

Składniki:

5-6 naleśników Przepis na ciasto (KLIK)

ok 500g mięsa mielonego wieprzowego

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 papryka (u mnie mix 3 kolorów)

1 łyżka przyprawy greckiej

sól, pieprz, ostra papryka

2 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki pikantnego ketchupu

20 dkg żółtego sera

olej do smażenia

sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Papryki kroimy w kostkę ***

*** Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i papryki. Smażymy chwilę często mieszając ***

*** Dodajemy mięso mielone ***

*** Obsypujemy przyprawami ***

*** Mieszamy i smażymy, aż mięso straci surowy kolor. Zdejmujemy z palnika i dodajemy jogurt grecki oraz ketchup ***

*** Dokładnie mieszamy ***

*** Przygotowujemy ciasto według przepisu i smażymy naleśniki ***

*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu  ***

*** Całość posypujemy startym serem ***

*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w żaroodpornym naczyniu lub na patelni, na której wcześniej rozpuszczamy łyżeczkę masła. Z wierzchu posypujemy startym serem ***

*** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C lub na patelni pod przykryciem – do czasu rozpuszczenia się sera (około 10-15 minut) ***

*** Podajemy polane ketchupem i domowym sosem czosnkowym ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

KOMENTARZE