Naleśniki po grecku
Ten farsz to prawdziwa petarda! Coś pysznego. Naleśniki możemy zapiekać w piekarniku, lub na patelni pod przykryciem. Łatwe, szybkie i naprawdę pyszne danie. Polecam!
Składniki:
5-6 naleśników Przepis na ciasto (KLIK)
ok 500g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryka (u mnie mix 3 kolorów)
1 łyżka przyprawy greckiej
sól, pieprz, ostra papryka
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki pikantnego ketchupu
20 dkg żółtego sera
olej do smażenia
sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ
*** Przygotowujemy farsz. Papryki kroimy w kostkę ***
*** Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i papryki. Smażymy chwilę często mieszając ***
*** Dodajemy mięso mielone ***
*** Obsypujemy przyprawami ***
*** Mieszamy i smażymy, aż mięso straci surowy kolor. Zdejmujemy z palnika i dodajemy jogurt grecki oraz ketchup ***
*** Dokładnie mieszamy ***
*** Przygotowujemy ciasto według przepisu i smażymy naleśniki ***
*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu ***
*** Całość posypujemy startym serem ***
*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w żaroodpornym naczyniu lub na patelni, na której wcześniej rozpuszczamy łyżeczkę masła. Z wierzchu posypujemy startym serem ***
*** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C lub na patelni pod przykryciem – do czasu rozpuszczenia się sera (około 10-15 minut) ***
*** Podajemy polane ketchupem i domowym sosem czosnkowym ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ