Naleśniki po grecku - IMG 1316

Naleśniki po grecku

Naleśniki po grecku

Ten farsz to prawdziwa petarda! Coś pysznego. Naleśniki możemy zapiekać w piekarniku, lub na patelni pod przykryciem. Łatwe, szybkie i naprawdę pyszne danie. Polecam!

 

Naleśniki po grecku - IMG 1316

 

Składniki:

5-6 naleśników Przepis na ciasto (KLIK)

ok 500g mięsa mielonego wieprzowego

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 papryka (u mnie mix 3 kolorów)

1 łyżka przyprawy greckiej

sól, pieprz, ostra papryka

2 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki pikantnego ketchupu

20 dkg żółtego sera

olej do smażenia

sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ

 

Naleśniki po grecku - IMG 1315

 

*** Przygotowujemy farsz. Papryki kroimy w kostkę ***

Naleśniki po grecku - IMG 1259

*** Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i papryki. Smażymy chwilę często mieszając ***

Naleśniki po grecku - IMG 1261

*** Dodajemy mięso mielone ***

Naleśniki po grecku - IMG 1263

*** Obsypujemy przyprawami ***

Naleśniki po grecku - IMG 1265

*** Mieszamy i smażymy, aż mięso straci surowy kolor. Zdejmujemy z palnika i dodajemy jogurt grecki oraz ketchup ***

Naleśniki po grecku - IMG 1269

*** Dokładnie mieszamy ***

Naleśniki po grecku - IMG 1272

*** Przygotowujemy ciasto według przepisu i smażymy naleśniki ***

Naleśniki po grecku - IMG 1267

*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu  ***

Naleśniki po grecku - IMG 1275

*** Całość posypujemy startym serem ***

Naleśniki po grecku - IMG 1277

*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w żaroodpornym naczyniu lub na patelni, na której wcześniej rozpuszczamy łyżeczkę masła. Z wierzchu posypujemy startym serem ***

Naleśniki po grecku - IMG 1280

*** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C lub na patelni pod przykryciem – do czasu rozpuszczenia się sera (około 10-15 minut) ***

Naleśniki po grecku - IMG 1287

*** Podajemy polane ketchupem i domowym sosem czosnkowym ***

Naleśniki po grecku - IMG 1316

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

1 komentarz do “Naleśniki po grecku”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry