Zrazy drobiowe - E0019ED1 E43D 4AFC 8FCC 88C1C50E1409

Zrazy drobiowe

Zrazy drobiowe

Roladki z kurczaka zawijane z pysznym farszem i duszone w aromatycznym sosie pieczeniowym, to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie smakują podane z ziemniaczkami, pyzami lub kaszą i surówką z kiszonej kapusty. Polecam wypróbować ten przepis!

 

Zrazy drobiowe - E0019ED1 E43D 4AFC 8FCC 88C1C50E1409

 

Składniki:

3 pojedyncze filety z kurczaka

10 dkg boczku wędzonego

1 cebula

2 ogórki kiszone (u mnie małosolne z powodu braku kiszonych)

2-3 łyżki musztardy

opcjonalnie kilka suszonych grzybków

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

350ml bulionu lub wody

Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego

pół szklanki mąki pszennej do obtoczenia roladek

olej do smażenia

1 łyżka siekanej zielonej pietruszki

 

Zrazy drobiowe - 2F55E716 CFD5 4FA4 B3A1 388E34DF5E88

 

 

*** Boczek kroimy w kosteczkę ***

Zrazy drobiowe - BD1A65A8 86C7 4291 B911 5D8CD9E3B1EF

*** Cebulę drobno siekamy ***

Zrazy drobiowe - C211460F F140 4DB9 9D2A EBA7F53C39AD

*** Ogórki kroimy w kostkę ***

Zrazy drobiowe - 15261DCA B8E1 4854 9425 AD01C3983289

*** Filety przecinamy wzdłuż na połówki ***

Zrazy drobiowe - F011CBB7 948B 49B0 B0D4 4CC660494B37

*** Mięso cienko rozbijam. Najlepiej robić to przez folię spożywczą ***

Zrazy drobiowe - C5A89C74 004D 4964 8CD6 90E379BC98A2

*** Filety oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem ***

Zrazy drobiowe - C9976F71 7E49 4092 B34F 411F94926054

*** Na każdym płacie mięsa rozsmarowujemy łyżeczkę musztardy ***

Zrazy drobiowe - 0B3D9DBD 6CD4 431D 825D E597934E3B9D

*** Na każdym płacie mięsa układamy po około dwie łyżki farszu: boczek, cebulę i ogórki ***

Zrazy drobiowe - ADFEDDBD 1319 4E88 92F8 4DDC7FEF89A3

*** Mięso z farszem dość ciasno zwijamy tworząc zgrabne roladki ***

Zrazy drobiowe - 1445352E 0801 4E2E A3DF 77203F24743A

*** Roladki obtaczamy w mące, a następnie formujemy w dłoniach lekko ściskając i nadając im odpowiedni kształt ***

Zrazy drobiowe - 3B86EEC2 7615 44B0 8562 4C71A8305F8B

** Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy mięso z każdej strony na mocno rumiany kolor – smażymy najpierw na „łączeniach”, w ten sposób roladki nam się nie rozpadną ***

Zrazy drobiowe - A8ECC350 83E0 4295 92CB 436D18920CDD

*** Następnie całość zalewamy bulionem (lub wodą), dodajemy suszone grzybki jeśli ich używamy, sos sojowy oraz liść laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy ***

Zrazy drobiowe - BCD9C984 5FBA 45E0 8C99 0B287E34582C

*** Mięso dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 20 minut ***

Zrazy drobiowe - A3D6BE2E 3D5C 4E1B BE4A 98842FDFDFE5

*** Następnie wyjmujemy na chwilę roladki, a do powstałego sosu dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego ***

Zrazy drobiowe - DC78AF6D 2205 4BA5 A546 9466D2BE8A0F

*** Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę ***

Zrazy drobiowe - 2EA60963 9B35 4B7C BE20 BF9C86954E2A

*** Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody, wymieszać i zagotować ***

Zrazy drobiowe - FD9D4249 5373 45DC 916B 5ED27CC28DAA

*** Roladki ponownie dokładamy na patelnię, obtaczamy delikatnie w sosie i całość gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu ***

Zrazy drobiowe - 7C89DF8C 4BE3 47EA 9CA0 20C7C7DD658C

*** Przed podaniem danie posypujemy siekaną zieleniną ***

Zrazy drobiowe - E0019ED1 E43D 4AFC 8FCC 88C1C50E1409

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Zrazy drobiowe - IMG 3770

Zrazy drobiowe - B33E1223 4B73 4C5A 888D 6F5DE53112BE

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Zrazy drobiowe - IMG 1742

Zrazy drobiowe - IMG 2175 1

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry