Roladki tatarskie - 5BCB41CB C9E6 4286 A9D5 E6A4853C3612

Roladki tatarskie

Roladki tatarskie

Kruche i soczyste zraziki wypełnione pysznym farszem i duszone w delikatnym sosie pieczeniowym, to moja dzisiejsza propozycja na weekendowy obiad dla całej rodzinki. Według mnie najlepiej smakują podane z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą oraz surówką z kiszonej kapusty.

A skąd wzięła się ich nazwa? Wymyśliłam je przygotowując tatar na przyjęcie – mielona wołowina, ogórki kiszone i cebulka… pomyślałam, że te składniki świetnie sprawdzą się także w formie roladek. I tak powstały roladki tatarskie 😉 Ale spokojnie można je także zrobić z mielonej wieprzowiny.

 

Roladki tatarskie - 5BCB41CB C9E6 4286 A9D5 E6A4853C3612

Roladki tatarskie - 6CA1D563 AB15 471A ACE2 5FD03F948274

 

Składniki:

0,5 kg mielonej wołowiny (zamiennie można użyć wieprzowiny)

1 jajko

3  łyżki bułki tartej

1 cebula

2 ogórki kiszone

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, cukier

liść laurowy, ziele angielskie, kilka suszonych grzybów

0,5 szklanki czerwonego wina

1 szklanki bulionu lub wody

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka musztardy

olej do smażenia

1 szklanka mąki do obtoczenia roladek

1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu

 

 

*** Przygotowujemy farsz do roladek.Ogórki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy razem ***

Roladki tatarskie - BBC9E9B9 EA01 4E26 9612 57018075C572

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***

Roladki tatarskie - 97ACA73C 2A6B 4FBA B99B 80AC64B388BA scaled e1649408758567

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

Roladki tatarskie - DB246323 CCCF 41AA BEDD 9E3304461AB1

*** Przyprawione mięso dzielimy na około 5-6 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek. Na mięsie rozkładamy po około 2 łyżki farszu ***

Roladki tatarskie - 6B36096E 28D5 4ABD 86B7 A03C817A895A

*** Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka ***

Roladki tatarskie - 185E3225 7142 4930 B253 6FEAFAEB3C4C

*** Z mięsa formujemy w dłoniach zgrabne roladki ***

Roladki tatarskie - ACD36D38 B2B4 45B6 8E65 5126A172F443 scaled e1649408852590

*** Roladki mięsne obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby nie otwierały się podczas smażenia ***

Roladki tatarskie - 115F541C D6B9 4FA1 91F9 36895D492B95

*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor ***

Roladki tatarskie - 56E3BBFF F347 4539 96AB FA81BF027D9B

*** Całość zalewamy winem i odparowujemy – smażymy na dużym ogniu, aż płyn wyparuje ***

Roladki tatarskie - 86D1078D 212D 4340 9E5B 0CF422C4C71C

*** Następnie mięso zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego oraz suszone grzyby. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając roladki ***

Roladki tatarskie - 434E2194 B0D7 40D0 8FEE 5D7E362609AA

*** Po tym czasie roladki wyjmujemy, a do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę ***

Roladki tatarskie - 8095366C BAC3 47B1 8FC8 6DE775A5602B

*** Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Na końcu sos zaciągamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody, ponownie mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje ***

Roladki tatarskie - 8707E21D 3F78 423B A419 01C3745E3D80

*** Roladki ponownie dokładamy na patelnie i podgrzewamy w powstałym sosie ***

Roladki tatarskie - 5BCB41CB C9E6 4286 A9D5 E6A4853C3612

Roladki tatarskie - 6CA1D563 AB15 471A ACE2 5FD03F948274

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Roladki tatarskie - IMG 3770

Roladki tatarskie - 48D61DF8 238D 456A A06B 63925132F628

Roladki tatarskie - 93EEE8F8 9D45 4E41 A46D 4B44AA435F7F

Roladki tatarskie - IMG 1742

 

 

 

3 komentarze do “Roladki tatarskie”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry