Cukinia w cieście
Do czasu aż odkryłam ten przepis często zajadaliśmy się cukinią obtoczoną w panierce z bułki tartej i smażoną jak kotlety. Bardzo taką lubimy :)) Teraz jednak równie mocno przepadamy za tą smażoną w cieście- skradła nasze podniebienia od pierwszego spróbowania! Polecam 🙂
Składniki:
2 nieduże cukinie
Olej do smażenia
Składniki na ciasto:
pół szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
*** Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w krążki ***
*** Składniki na ciasto dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita, dość gęsta masa ***
*** Plasterki cukinii moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor ***
*** Po zdjęciu z patelni krążki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku ***
*** I już możemy jeść :)) ***
*** SMACZNEGO ***