Zapiekanka z makaronem, szynką i warzywami
Święta, święta i po świętach… a w mojej lodówce zostało jeszcze trochę jedzenia na które nie mieliśmy już specjalnie ochoty. Plasterki różnych wędlin, warzywa, trochę żółtego sera i takie tam, w sumie to wszystko jeszcze jadalne i nic nie zepsute ale ile można jeść to samo? Postanowiłam wykorzystać wszystkie poświąteczne resztki i zrobić na obiad zapiekankę. Dodałam trochę makaronu, śmietanki, jajko, kilka pieczarek ( to co akurat miałam w domu) i wyszło mega pysznie !
Zapiekankę polecam podać z domowym sosem czosnkowym PRZEPIS TUTAJ
Składniki:
Kilka plasterków wędlin
Kilka sztuk pieczarek
1 mała cebula
10-15 dkg żółtego sera ( ja miałam też kawałek oscypka)
1 papryka
1 pomidor
Kawałek pora
Szczypiorek
2 ząbki czosnku
Pół paczki mrożonych brokułów lub pół świeżego brokuła
1 szklanka makaronu
100 ml śmietanki np 18%
50 ml wody
1 jajko
Pieprz, sól, oregano
*** Makaron gotujemy połowę zalecanego czasu- na pół twardo. Brokuła wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 3 minuty. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z drobno pokrojoną cebulką. Wędliny kroimy w paseczki i również podsmażamy. Paprykę, pomidora i pora kroimy w kostkę, szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie te składniki mieszamy ze sobą i przekładamy do naczynia żaroodpornego ***
*** W miseczce rozkłócamy jajko, dodajemy, śmietanę, wodę, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy ***
*** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Składniki w naczyniu żaroodpornym zalewamy sosem z jajka oraz śmietany i posypujemy żółtym serem ***
*** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 15-20 minut. Możemy podać z sosem czosnkowym albo z ketchupem ***
*** Przepis na pyszny sos czosnkowy znajdziecie TUTAJ ***
POLECAM TAKŻE:
Beznadziejny przepis śmietana spadła na sam spod zapiekanki… Powinnx byc dwa jajka jak już aby się ścięło bo teraz zamiast zapiekanki mam zupę…..