Rogaliki krucho-drożdżowe


Rogaliki krucho-drożdżowe

Proste i pyszne rogaliki, które wprost rozpływają się w ustach. Robi się je bardzo szybko, wystarczy zagnieść ciasto, nadziać dżemem, zawinąć i upiec – bez wyrastania!

 

 

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

40g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

200g masła

2 jajka

szczypta soli

pół szklanki kwaśnej śmietany 18%

dżem, powidła lub czekolada – do nadziania

lukier do ozdoby

 

*** Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy na około 10 minut, aż zrobią się płynne ***

*** Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy palcami tak jak na kruszonkę. Wlewamy płynne drożdże, śmietanę i wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto, powinno wyjść elastyczne i dość miękkie ***

*** Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, więc od razu możemy podzielić je na sześć części ***

*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek, który dzielimy na 6 trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta układamy łyżkę dżemu, powideł lub czekolady (u mnie dżem malinowy) ***

*** Ciasto rolujemy zaczynając od szerszego końca z farszem ku węższemu, końcówka ciasta powinna znaleźć się pod rogalikiem. Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Rogalików z wierzchu niczym nie smarujemy ***

*** Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 10-15 minut – do mocnego zrumienienia ***

*** Gdy rogaliki lekko przestygną przygotowujemy lukier. W celu uzyskania lukru, cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą wodą (ok 1-2 łyżki), dodajemy tyle wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą. Rogaliki polewamy lukrem i czekamy kilka minut, aż zastygnie ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Rogaliki krucho-drożdżowe