Zupa a’la Mexico


Zupa a’la Mexico

Gęsta, sycąca i rozgrzewająca zupa z mięsem mielonym, ryżem i warzywami. Przepyszny pomysł na szybki i treściwy obiad dla całej rodziny. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 marchew

1/2 czerwonej papryki

1/2 żółtej papryki

2 ziemniaki

50 g ryżu

1 litr bulionu lub rosołu

2 puszki krojonych pomidorów

1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli

1 szklanka kukurydzy konserwowej

1-2 papryczki chili (opcjonalnie)

2 puszki krojonych pomidorów

olej do smażenia

starty ser żółty i posiekana zielona pietruszka – do posypania zupy na talerzu

Przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona – słodka i ostra, suszone oregano, kmin rzymski, cukier

 

 

*** W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulkę ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy starty czosnek, mieszamy i dokładamy mielone mięso. Całość podsmażamy do momentu, aż mięso straci surowy kolor. Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem, mieszamy ***

*** Następnie dodajemy pokrojone w kosteczki  papryki i startą na dużych oczkach tarki marchewkę oraz drobno pokrojone papryczki chili (opcjonalnie)  ***

*** Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę i również dodajemy do garnka, wszystko mieszamy i podsmażamy razem przez około 2 minuty ***

*** Następnie wlewamy bulion, zagotowujemy ***

*** Dodajemy pomidory z puszki, mieszamy, przykrywamy i całość dusimy na niewielkim ogniu przez około 15 minut ***

*** Po tym czasie dodajemy ryż, mieszamy ***

*** Dokładamy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz fasolę i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 15 minut ***

*** Na końcu gotowania zupę doprawiamy solą, pieprzem, papryką, kminem i cukrem – do smaku ***

*** Podajemy posypaną startym żółtym serem i siekaną zieloną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE