Sałatka włoska


Sałatka włoska

Warzywna sałatka do słoików, która rewelacyjnie sprawdzi się jako zimowy dodatek do obiadu. Do zalewy nie dodajemy wody, ponieważ warzywa puszczają dużo soku w trakcie „leżakowania”, który świetnie komponuje się z zalewą octową. Sałatka jest bardzo smaczna. Polecam!

 

 

Składniki:

1,5 kg ogórków gruntowych

1 kg cukinii

1 pęczek selera naciowego

1,5 kg marchwi

1 kg cebuli

1kg papryki (może być kolorowa lub tylko czerwona)

3 łyżki soli

  • Zalewa:

3 szklanki octu 10%

2 szklanki cukru

3 liście laurowe

1 łyżka mielonego pieprzu

2 płaskie łyżki gorczycy

1 płaska łyżka kolendry – całej

 

 

 

*** Wszystkie warzywa dokładnie myjemy ***

*** Ogórki kroimy w niezbyt cienkie plasterki ***

*** Selera naciowego kroimy w kostkę ***

*** Cukinię kroimy w półplasterki ***

*** Cebulę kroimy w piórka ***

*** Paprykę kroimy w paseczki ***

*** Wszystkie warzywa przekładamy do miski, solimy, mieszamy i odkładamy na około 2 godziny ***

*** W międzyczasie warzywa jeszcze dwa razy mieszamy ***

*** Po tym czasie w garnku zagotowujemy ocet z cukrem i pozostałymi składnikami zalewy ***

*** Warzywa zalewamy gorącą marynatą, mieszamy i odkładamy na 6-8 godzin ***

*** Po tym czasie warzywa nakładamy razem z zalewą do słoików. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Pasteryzacji można dokonać w garnku, w piekarniku albo w zmywarce ***

 

*Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

8
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Marzena
Gość
Marzena

Czy po leżakowaniu warzyw w soli, a przed zalaniem zalewą, odlewa się powstały płyn?

Małgosia
Gość
Małgosia

Zalałam wszystko zalewą i dopiero po zalaniu warzyw spróbowałam i okazało się że jest bardzo ostra taka ma być? Da się to jeszcze jakoś uratować?

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Bardzo podoba mi się Pani blog, jednak przykre jest, że nie odpowiada Pani na pytania swoich czytelników. To trochę zniechęca .

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Witam, czy może Pani powiedzieć ile mniej więcej wyjdzie litrów sałatki z tych proporcji ? Przepis wydaje mi się smaczny i chciałabym zrobić na zimę