Schab po węgiersku – wędlina na kanapki


Schab po węgiersku – wędlina na kanapki

 

 

Składniki:

ok 2 kg schabu bez kości

45 g soli peklowej  (lub soli himalajskiej)

4 ząbki czosnku

4 łyżki ostrej mielonej papryki

2 łyżki słodkiej papryki

1 łyżka cukru

sznurek lub siatka wędliniarska

około 2 litry wody – z kranu

1 łyżka oleju

 

 

 

*** Schab myjemy, osuszamy i obcinamy ze wszystkich błon i tłuszczy ***

*** Do garnka wlewamy wodę. W wodzie rozpuszczamy sól, wrzucamy przeciśnięte ząbki czosnku, dodajemy cukier i 3 łyżki ostrej papryki oraz 1 łyżkę słodkiej papryki (po jednej łyżce każdej z papryk zostawiamy na później). Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Do garnka z zalewą wkładamy mięso i całość wstawiamy do lodówki na minimum 5 dni – każdego dnia obracamy schab w zalewie ***

*** Po tym czasie wyciągamy mięso z zalewy i związujemy sznurkiem lub upychamy w siatkę wędliniarską ***

*** Mięso przekładamy na żaroodporną blaszkę i nacieramy olejem, a następnie 1 łyżką słodkiej oraz 1 łyżką ostrej papryki ***

*** Schab wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy (bez przykrycia!) przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy w tej temperaturze jeszcze przez 75 minut. Wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy mięso do wystygnięcia. Następnie przekładamy mięso do lodówki i już po kilku godzinach schab jest dobry do spożycia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

3
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Dziękuję bardzo , dzisiaj będę piekła

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Witam czy ten schab to cały czas pieczemy bez przykrycia czy na początku te 15 minut