Ciasto cheeseburger


Ciasto cheeseburger

Dziś polecam sycącą i bardzo smaczną zapiekankę z ciasta drożdżowego, która smakiem i wyglądem bardzo przypomina znane i lubiane cheeseburgery. Do potrawy polecam podać domowy sos czosnkowy, na który przepis znajdziecie poniżej. Mojego wielkiego burgera upiekłam w tortownicy o średnicy 24 centymetry.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

0,5kg mąki pszennej

250ml ciepłej wody (nie gorącej!)

25g świeżych drożdży

1 jajko

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

4 łyżki oleju

  • Farsz:

0,5kg mięsa mielonego (u mnie wołowe)

1 duża cebula

2-3 ząbki czosnku

olej do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz

3-4 ogórki konserwowe

kilka pomidorków koktajlowych

2 łyżki musztardy

2-3 łyżki ketchupu

20dkg startego sera żółtego

  • Dodatkowo:

1 jajko

1 łyżka mleka

garść sezamu

 

 

 

*** Do miski wlewamy 250ml ciepłej wody, wkruszamy drożdże i mieszamy ***

*** Do rozpuszczonych drożdży dodajemy przesianą mąkę, sól, cukier, jajko oraz olej. Całość wyrabiamy do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta ***

*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz mięsny. Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do momentu, aż straci surowy kolor ***

*** Następnie do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulkę oraz czosnek i podsmażamy jeszcze przez chwilę ***

*** Farsz mięsny przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a następnie przekładamy do miseczki i studzimy ***

*** Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na dwie nierówne części – większą i mniejszą ***

*** Dno tortownicy o średnicę 24 centymetry wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem ***

*** Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim dno oraz boki tortownicy ***

*** Na ciasto wykładamy usmażone i ostudzone mięso, które następnie z wierzchu smarujemy musztardą ***

*** Na mięso wykładamy połowę startego żółtego sera. Na ser pokrojone w plasterki ogórki oraz połówki pomidorków koktajlowych ***

*** Na wierzchu wykładamy resztę startego żółtego sera i polewamy ketchupem ***

*** Drugą, mniejszą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i wykładamy na wierzch ciasta. Brzegi łączymy ze sobą. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypujemy sezamem ***

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 30 minut ***

*** Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy, kroimy na kawałki i podajemy z ulubionym sosem – u mnie domowy sos czosnkowy – przepis znajdziecie TUTAJ   ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o