Ciasto cheeseburger - CA1B03F4 74E8 481E BC94 539EBA2E41C2

Ciasto cheeseburger

Ciasto cheeseburger

Dziś polecam sycącą i bardzo smaczną zapiekankę z ciasta drożdżowego, która smakiem i wyglądem bardzo przypomina znane i lubiane cheeseburgery. Do potrawy polecam podać domowy sos czosnkowy, na który przepis znajdziecie poniżej. Mojego wielkiego burgera upiekłam w tortownicy o średnicy 24 centymetry.

 

Ciasto cheeseburger - CA1B03F4 74E8 481E BC94 539EBA2E41C2

 

Składniki:

  • Ciasto:

0,5kg mąki pszennej

250ml ciepłej wody (nie gorącej!)

25g świeżych drożdży

1 jajko

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

4 łyżki oleju

  • Farsz:

0,5kg mięsa mielonego (u mnie wołowe)

1 duża cebula

2-3 ząbki czosnku

olej do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz

3-4 ogórki konserwowe

kilka pomidorków koktajlowych

2 łyżki musztardy

2-3 łyżki ketchupu

20dkg startego sera żółtego

  • Dodatkowo:

1 jajko

1 łyżka mleka

garść sezamu

 

Ciasto cheeseburger - 3DBE3886 5213 4B07 AE27 B6D413C7426E

 

 

*** Do miski wlewamy 250ml ciepłej wody, wkruszamy drożdże i mieszamy ***

Ciasto cheeseburger - E45D078C CFF9 40C4 BEAD BBC39C02F1EA

*** Do rozpuszczonych drożdży dodajemy przesianą mąkę, sól, cukier, jajko oraz olej. Całość wyrabiamy do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta ***

Ciasto cheeseburger - 7AF5344A AFD4 4000 9E5F 932A0EC7A853

*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

Ciasto cheeseburger - 176346D1 AF66 499F 914A 6246B68A33F3

*** W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz mięsny. Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do momentu, aż straci surowy kolor ***

Ciasto cheeseburger - 456304CE 90AA 46C1 9F61 E0FD5B24CDD4

*** Następnie do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulkę oraz czosnek i podsmażamy jeszcze przez chwilę ***

Ciasto cheeseburger - CE5342FB 2F90 4612 B4B1 AE414C61192E

*** Farsz mięsny przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a następnie przekładamy do miseczki i studzimy ***

Ciasto cheeseburger - 5A9094E1 C090 44FD B8B8 17ABB701B962

*** Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na dwie nierówne części – większą i mniejszą ***

Ciasto cheeseburger - 434E4BB8 6C3C 40A9 A599 FD6F440EAF1E

*** Dno tortownicy o średnicę 24 centymetry wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem ***

Ciasto cheeseburger - 1DEBB8F4 B748 4133 8B26 266FCC0FFE29

*** Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim dno oraz boki tortownicy ***

Ciasto cheeseburger - 2E176D36 04CF 4BF2 B3B8 B7F14065AF59

*** Na ciasto wykładamy usmażone i ostudzone mięso, które następnie z wierzchu smarujemy musztardą ***

Ciasto cheeseburger - A9DF24F0 E5FB 4408 861E FCD92E19DC92

*** Na mięso wykładamy połowę startego żółtego sera. Na ser pokrojone w plasterki ogórki oraz połówki pomidorków koktajlowych ***

Ciasto cheeseburger - CDB8B864 69A8 4A78 8ADA 2BDDB066750C

*** Na wierzchu wykładamy resztę startego żółtego sera i polewamy ketchupem ***

Ciasto cheeseburger - 2C4F3DAC E8B8 45FE 83B5 909FDEB8F39F

*** Drugą, mniejszą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i wykładamy na wierzch ciasta. Brzegi łączymy ze sobą. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypujemy sezamem ***

Ciasto cheeseburger - F3BCA09C D255 430F 9A3B 5C6E3CD6E18B

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 30 minut ***

Ciasto cheeseburger - 1FA5EF7B 95AB 4B26 A0B1 90135ED1A831

*** Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy, kroimy na kawałki i podajemy z ulubionym sosem – u mnie domowy sos czosnkowy – przepis znajdziecie TUTAJ   ***

Ciasto cheeseburger - CA1B03F4 74E8 481E BC94 539EBA2E41C2

Ciasto cheeseburger - FullSizeRender2 7

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Ciasto cheeseburger - IMG 1742

Ciasto cheeseburger - IMG 3006

Ciasto cheeseburger - IMG 2175 1

Ciasto cheeseburger - IMG 2028

4 komentarze do “Ciasto cheeseburger”

    1. Monika - Blog z apetytem

      Witam, obawiam się, że ciasta nie da się wcześniej lekko podpiec bo pewnie będzie surowe w środku. Najlepiej zrobić na świeżo.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry