Jogurtowa panna cotta z musem truskawkowym


Jogurtowa panna cotta z musem truskawkowym

Bardzo smaczna i nieco lżejsza wersja znanego oraz lubianego deseru panna cotta. Zamiast śmietanki użyłam jogurtu naturalnego, dzięki czemu całość jest mniej słodka i delikatniejsza, ale z pewnością nie mniej smaczna. Dopełnieniem deseru jest pyszny mus truskawkowy, wykonany z galaretki oraz mrożonych truskawek. Całość w łatwy sposób przyozdabiamy pięknymi serduszkami 😉

 

 

Składniki:

  • Jogurtowa panna cotta:

150ml mleka

400g gęstego jogurtu naturalnego

2-4 łyżki cukru pudru

2 płaskie łyżeczki żelatyny

  • Mus truskawkowy:

1 galaretka truskawkowa

1,5 szklanki gorącej wody

150g mrożonych truskawek

 

 

 

*** W pierwszej kolejności przygotowujemy mus truskawkowy: galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (1,5 szklanki) ***

*** Około pół szklanki gorącej galaretki przelewamy do niedużego płaskiego pojemnika, którego spód wcześniej delikatnie smarujemy odrobiną oleju. Studzimy i wkładamy do lodówki aby stężała. Galaretka powinna mieś ok 0,5cm grubości ***

*** Do reszty gorącej galaretki wkładamy zamrożone truskawki i całość odkładamy na około 10 minut. W tym czasie galaretka wystygnie, a truskawki rozmrożą się ***

*** Po tym czasie truskawki z galaretką miksujemy na gładki, jednolity mus ***

*** Mus truskawkowy przelewamy do kieliszków lub szklanek. Aby uzyskać skośne połączenie musu i panna cotty należy kieliszek podczas nakładania musu cały czas trzymać przechylony i w takiej samej pozycji wstawić go do lodówki. Najlepiej kieliszki o coś oprzeć lub umieścić je w dużej misce (tak jak na moim zdjęciu) ***

*** Kieliszki wkładamy do lodówki na kilka godzin ***

*** Po tym czasie w garnuszku podgrzewamy mleko, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt oraz cukier puder – do smaku. Dokładnie mieszamy ***

*** Kieliszki wyjmujemy z lodówki i stawiamy na nóżkach – jeżeli mus wystarczająco stężał ***

*** Galaretkę wyjmujemy z pojemnika i wycinamy z niej serduszka za pomocą foremki do ciastek ***

*** Serduszka przyklejamy na ściankach kieliszków ***

*** Kieliszki delikatnie wypełniamy kremem jogurtowym ***

*** Desery ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin – do stężenia ***

*** Desery możemy przyozdobić przed podaniem truskawkami lub innymi owocami ***

*** SMACZNEGO ***

 

Polecam również:

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kalia
Gość