Jogurtowa panna cotta z musem truskawkowym


Jogurtowa panna cotta z musem truskawkowym

Bardzo smaczna i nieco lżejsza wersja znanego oraz lubianego deseru panna cotta. Zamiast śmietanki użyłam jogurtu naturalnego, dzięki czemu całość jest mniej słodka i delikatniejsza, ale z pewnością nie mniej smaczna. Dopełnieniem deseru jest pyszny mus truskawkowy, wykonany z galaretki oraz mrożonych truskawek. Całość w łatwy sposób przyozdabiamy pięknymi serduszkami 😉

 

 

Składniki:

  • Jogurtowa panna cotta:

150ml mleka

400g gęstego jogurtu naturalnego

2-4 łyżki cukru pudru

2 płaskie łyżeczki żelatyny

  • Mus truskawkowy:

1 galaretka truskawkowa

1,5 szklanki gorącej wody

150g mrożonych truskawek

 

 

 

*** W pierwszej kolejności przygotowujemy mus truskawkowy: galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (1,5 szklanki) ***

*** Około pół szklanki gorącej galaretki przelewamy do niedużego płaskiego pojemnika, którego spód wcześniej delikatnie smarujemy odrobiną oleju. Studzimy i wkładamy do lodówki aby stężała. Galaretka powinna mieś ok 0,5cm grubości ***

*** Do reszty gorącej galaretki wkładamy zamrożone truskawki i całość odkładamy na około 10 minut. W tym czasie galaretka wystygnie, a truskawki rozmrożą się ***

*** Po tym czasie truskawki z galaretką miksujemy na gładki, jednolity mus ***

*** Mus truskawkowy przelewamy do kieliszków lub szklanek. Aby uzyskać skośne połączenie musu i panna cotty należy kieliszek podczas nakładania musu cały czas trzymać przechylony i w takiej samej pozycji wstawić go do lodówki. Najlepiej kieliszki o coś oprzeć lub umieścić je w dużej misce (tak jak na moim zdjęciu) ***

*** Kieliszki wkładamy do lodówki na kilka godzin ***

*** Po tym czasie w garnuszku podgrzewamy mleko, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt oraz cukier puder – do smaku. Dokładnie mieszamy ***

*** Kieliszki wyjmujemy z lodówki i stawiamy na nóżkach – jeżeli mus wystarczająco stężał ***

*** Galaretkę wyjmujemy z pojemnika i wycinamy z niej serduszka za pomocą foremki do ciastek ***

*** Serduszka przyklejamy na ściankach kieliszków ***

*** Kieliszki delikatnie wypełniamy kremem jogurtowym ***

*** Desery ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin – do stężenia ***

*** Desery możemy przyozdobić przed podaniem truskawkami lub innymi owocami ***

*** SMACZNEGO ***

 

Polecam również:

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

2 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
11 miesięcy temu

zrobiłam ale albo trzeba mniejsze kieliszki albo podwoić porcję jogurtu. co ja co ale efekt super

Kalia
1 rok temu