Jogurtowa panna cotta z musem truskawkowym
Bardzo smaczna i nieco lżejsza wersja znanego oraz lubianego deseru panna cotta. Zamiast śmietanki użyłam jogurtu naturalnego, dzięki czemu całość jest mniej słodka i delikatniejsza, ale z pewnością nie mniej smaczna. Dopełnieniem deseru jest pyszny mus truskawkowy, wykonany z galaretki oraz mrożonych truskawek. Całość w łatwy sposób przyozdabiamy pięknymi serduszkami 😉
Składniki:
- Jogurtowa panna cotta:
150ml mleka
400g gęstego jogurtu naturalnego
2-4 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki żelatyny
- Mus truskawkowy:
1 galaretka truskawkowa
1,5 szklanki gorącej wody
150g mrożonych truskawek
*** W pierwszej kolejności przygotowujemy mus truskawkowy: galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (1,5 szklanki) ***
*** Około pół szklanki gorącej galaretki przelewamy do niedużego płaskiego pojemnika, którego spód wcześniej delikatnie smarujemy odrobiną oleju. Studzimy i wkładamy do lodówki aby stężała. Galaretka powinna mieś ok 0,5cm grubości ***
*** Do reszty gorącej galaretki wkładamy zamrożone truskawki i całość odkładamy na około 10 minut. W tym czasie galaretka wystygnie, a truskawki rozmrożą się ***
*** Po tym czasie truskawki z galaretką miksujemy na gładki, jednolity mus ***
*** Mus truskawkowy przelewamy do kieliszków lub szklanek. Aby uzyskać skośne połączenie musu i panna cotty należy kieliszek podczas nakładania musu cały czas trzymać przechylony i w takiej samej pozycji wstawić go do lodówki. Najlepiej kieliszki o coś oprzeć lub umieścić je w dużej misce (tak jak na moim zdjęciu) ***
*** Kieliszki wkładamy do lodówki na kilka godzin ***
*** Po tym czasie w garnuszku podgrzewamy mleko, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt oraz cukier puder – do smaku. Dokładnie mieszamy ***
*** Kieliszki wyjmujemy z lodówki i stawiamy na nóżkach – jeżeli mus wystarczająco stężał ***
*** Galaretkę wyjmujemy z pojemnika i wycinamy z niej serduszka za pomocą foremki do ciastek ***
*** Serduszka przyklejamy na ściankach kieliszków ***
*** Kieliszki delikatnie wypełniamy kremem jogurtowym ***
*** Desery ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin – do stężenia ***
*** Desery możemy przyozdobić przed podaniem truskawkami lub innymi owocami ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- WALENTYNKOWE CIASTO BEZ PIECZENIA PRZEPIS TUTAJ
- BABKA Z SERDUSZKIEM PRZEPIS TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
zrobiłam ale albo trzeba mniejsze kieliszki albo podwoić porcję jogurtu. co ja co ale efekt super
Test: https://www.google.pl/