Kurczak po zbójnicku


Kurczak po zbójnicku

Mięso z kurczaka pieczone na aromatycznej kapuście z pieczarkami to pomysł na pyszny obiad z piekarnika. Polecam!

 

 

Składniki:

7-8 pałek z kurczaka

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, kminek mielony

0,5 kg kiszonej kapusty

1 cebula

100g pieczarek

70ml bulionu

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka miodu

1 łyżka masła

1 łyżka oleju

 

 

*** Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, obsypujemy przyprawami i odstawiamy do lodówki na conajmniej godzinę ***

*** Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę cebulą na łyżce masła. Następnie dodajemy pokrojoną i przepłukaną kapustę kiszoną, mieszamy i przesmażamy przez chwilę ***

*** Kapustę zalewamy bulionem, dodajemy łyżkę koncentratu i łyżkę miodu, doprawiamy delikatnie solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Mieszamy i jeszcze przez chwilę przesmażamy ***

*** Kapustę przekładamy do żaroodpornego naczynia ***

*** Na kapuście układamy doprawione wcześniej mięso z kurczaka i smarujemy je delikatnie z wierzchu olejem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę – bez przykrycia ***

*** Do tak upieczonego kurczaka z kapustą polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem PRZEPIS TUTAJ  ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o