Kulebiak z kapustą i grzybami


Kulebiak z kapustą i grzybami

Dziś podsyłam Wam sprawdzony przepis na duży drożdżowy pieróg wigilijny faszerowany kapustą i grzybami. Wspaniale pachnący i pięknie udekorowany będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

250g mąki

15g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

szczypta soli

pół szklanki mleka

1 jajko

40g masła

  • Dodatkowo:

Farsz – kapusta z grzybami PRZEPIS TUTAJ

1 białko jajka – do posmarowania ciasta

 

 

*** Przygotowujemy farsz – kapustę z grzybami. Farsz mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach lub blendujemy ***

Farsz do pasztecików

*** Przygotowujemy ciasto: Do kubka wkruszamy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, cukier oraz dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia ***

*** Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia ***

*** Rozczyn i wszystkie składniki na ciasto (oprócz stopionego masła) wyrabiamy przez kilka minut. Dodajemy tłuszcz i ponownie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość ***

*** Następnie ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości około 0,5 cm. Kawałek ciasta odkładamy, aby wyciąć z niego dekoracje. Na środku rozwałkowanego ciasta wzdłuż wykładamy farsz, pozostawiając po bokach kilka centymetrów wolnego miejsca ***

*** Zawijamy najpierw krótsze boki na zakładkę ***

*** Następnie zawijamy dłuższe boki i sklejamy ***

*** Kulebiak odwracamy sklejeniem do dołu i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem ***

*** Na górze ciasta wykonujemy kilka poprzecznych nacięć ***

*** Pozostały kawałek ciasta cienko rozwałkowujemy i wycinamy z niego gwiazdki za pomocą foremki do pierniczków ***

*** Gwiazdki przyklejamy na wierzch ciasta i smarujemy białkiem ***

*** Kulebiak wkładamy na najniższą półkę do nagrzanego do 180’C piekarnika (góra – dół) i pieczemy przez około 40 minut. Jeżeli wierzch ciasta będzie zbyt mocno się przypiekał możemy przykryć go papierem do pieczenia ***


*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o