Sałatka z ogórków do słoików


Sałatka z ogórków do słoików

Pyszna i kolorowa sałatka z ogórków w lekkiej słodko kwaśnej zalewie octowej to świetna propozycja na zimową półkę z zaprawami. Polecam!

 

 

Składniki:

2 kg ogórków

1 kg cukinii

0,5 kg papryki (użyłam żółtej i czerwonej)

250 g cebuli

250 g marchewki

4 ząbki czosnku

4 łyżki soli ( do zasolenia warzyw)

Przyprawy na 1 słoik 300ml: 2 kulki ziela angielskiego, 4 kulki pieprzu, liść laurowy, pół łyżeczki gorczycy

 

Składniki zalewy:

4 szklanki wody

1 szklanka octu 10%

1 szklanka cukru

1 łyżka soli

 

 

*** Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w cienkie plasterki i przekładamy do dużej miski ***

*** Marchew obieramy i kroimy w plasterki ***

*** Paprykę myjemy i kroimy w cienkie paseczki ***

*** Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki a cukinię w półplasterki ***

*** Wszystkie warzywa mieszamy z czterema łyżkami soli i całość odstawiamy na minimum dwie godziny ***

*** Po tym czasie warzywa odsączamy i przekładamy do słoików. Do każdego słoika wkładamy również przyprawy ***

*** Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy warzywa w słoikach ***

*** Słoiki zakręcamy czystymi i suchymi zakrętkami.  Dno dużego garnka wykładamy ściereczką. W garnku układamy słoiki w lekkich odstępach od siebie aby nie stykały się ze sobą ściankami. Garnek zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut od momentu zagotowania się wody ***

*** Po pasteryzacji słoiki wykładamy do góry dnem  na wyłożony ściereczką blat kuchenny- dzięki temu dowiemy się czy któryś ze słoików nie przecieka ***

*** Wieczka słoików powinny być wypukłe, gdy przetwory całkowicie ostygną wieczka powinny „wklęsnąć” ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Basia
Gość
Basia

Robie taką już od lat 🙂