Kotlety Twardowskiego


Kotlety Twardowskiego

Ciekawy sposób na inne niż zwykle, faszerowane roladki schabowe! Mięso jest bardzo smaczne, aromatyczne i kruche. Myślę, że to danie świetnie sprawdzi się jako niedzielny, rodzinny obiad. Polecam!

 

 

Składniki:

3 kotlety ze schabu

10dkg masła

1 ząbek czosnku

15dkg żółtego sera

pół szklanki mąki

pół szklanki bułki tartej

1 jajko

przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano

olej do smażenia

 

 

*** Żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy z miękkim masłem oraz przeciśniętym czosnkiem. Tak powstały farsz dzielimy na 3 części ***

Masa z tartym serem

*** Kotlety schabowe cienko rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą pieprzem, bazylią i oregano.  Na każdym kotlecie umieszczamy porcje farszu ***

Rozbite kotlety z farszem

*** Mięso z farszem w środku składamy na pół i zbijamy tłuczkiem brzegi, następnie obracamy i z drugiej strony również zbijamy brzegi ***

Kotlety składamy w roladki z faszem w środku

*** Każdy tak zamknięty kotlet podwijamy i formujemy w dłoniach zgrabne roladki ***

Roladki z schabowego z serem

*** Kotlety obtaczamy dokładnie w mące, później w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej i ponownie w dłoniach formujemy na kształt roladek ***

Roladki schabowe przygotowane do smażenia

*** Podsmażamy na oleju, z każdej strony na złoty kolor, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy 15 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o