Koreczki z ogórków w zalewie – przetwory na zimę


Koreczki z ogórków w zalewie

Kolejne przetwory na zimę trafiły dziś na moją półkę. Wyśmienite ogóreczki z papryką i cebulą w lekkiej słodko-kwaśnej zalewie octowej. Takie koreczki ze słoika, doskonale pasuję do obiadu, do grilla lub jako przekąska na przyjęcie.

 

 

Składniki:

2 kg ogórków

0,5 kg papryki (użyłam żółtej i czerwonej papryki)

2-3 cebule

  • zalewa 1:

5 szklanek wody

Pół szklanki soli

  • zalewa 2:

3 i 1/2 szklanki wody

1 szklanka octu

2 szklanki cukru

 

 

*** Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm ***

*** Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę ***

*** Cebulę kroimy w piórka ***

*** Pokrojone ogórki, papryki i cebule mieszamy ze sobą ***

*** Przygotowujemy pierwszą zalewę: w miseczce mieszamy wodę (zimną) z solą. Zalewamy pokrojone warzywa i odstawiamy na 3 godziny. Od czasu do czasu mieszamy ***

*** Po tym czasie warzywa odcedzamy z zalewy i wkładamy do słoików. Z podanych składników wyszło mi 10 słoików po 300ml ***

*** Przygotowujemy zalewę nr 2: w garnuszku zagotowujemy wodę z octem i cukrem, mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści ***

*** Gorącą zalewą zalewamy warzywa w słoikach i zakręcamy ***

*** Dno dużego garnka wykładamy ściereczką. W garnku układamy słoiki w lekkich odstępach od siebie aby nie stykały się ze sobą ściankami. Garnek zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez 5-7 minut od momentu zagotowania się wody ***

*** Po pasteryzacji słoiki wykładamy na wyłożony ściereczką blat kuchenny. Wieczka słoików powinny być wypukłe, gdy przetwory całkowicie ostygną wieczka powinny „wklęsnąć” ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ: