Szybkie pączusie z twarogu


Pączusie z twarogu

Szybkie, delikatne, puszyste i przepyszne mini pączki serowe. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg sera twarogowego półtłustego (nie mielonego)

0,5 kg mąki pszennej

100 g cukru – około pół szklanki

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 żółtka

1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka octu

250ml kwaśnej śmietany

olej do smażenia + 1 kieliszek spirytusu

cukier puder do posypania oponek

 

 

*** Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy ser, żółtka, cukry, sodę, ocet i śmietanę. Zagniatamy ciasto ***

*** Odrywamy małe kawałki ciasta i posmarowanymi olejem dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego ***

*** Do dużego garnka lub na wysoką patelnie wlewamy tłuszcz i dodajemy kieliszek spirytusu (do zimnego oleju). Następnie olej rozgrzewamy i partiami smażymy pączusie – na mocno rumiany kolor. Palnik powinien być ustawiony na średnią moc, ponieważ jeżeli olej będzie zbyt mocna nagrzany, pączki przypalą nam się z zewnątrz a nie upieką się w środku. W trakcie smażenia pączusie powinny same się przewracać na drugą stronę ***

*** Po wyjęciu z oleju, pączusie układamy na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu ***

*** Jeszcze ciepłe obsypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ