Gulasz wieprzowy z karkówki


Gulasz z karkówki

Bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu gulasz wieprzowy. No i oczywiście pyszny. Możemy go podać z ziemniaczkami, kaszą, kluseczkami, makaronem albo ryżem, a nawet jako dodatek do placków ziemniaczanych. Polecam!

 

Składniki:

1 kg karkówki

2 ząbki czosnku

1 cebula

2 liście laurowe

3 kulki pieprzu

4 kulki ziela angielskiego

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

0,5 litra wody

olej

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, majeranek

 

 

*** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę i zalewamy niewielką ilością oleju (około 5 łyżek) oraz oprószamy delikatnie przyprawami. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok pół godziny ***

*** Mięso podsmażamy, ciągle mieszając, aż uzyska złoty kolor. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy, uważając żeby nie przypalić warzyw ***

*** Gdy cebula się zeszkli, całość zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ***

*** Całość dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy koncentrat, mieszamy i doprawiamy do smaku ***

*** Gdyby sos był nadal zbyt rzadki możemy zdjąć pokrywkę i gotować do momentu, aż zgęstnieje lub zagęścić go dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w kilku łyżkach wody. Gotowy gulasz podajemy z ziemniaczkami, kluseczkami lub kaszą i ulubioną surówką. Ja podałam mój  gulasz z gnocchi PRZEPIS TUTAJ oraz z surówką z kapusty pekińskiej PRZEPIS TUTAJ  ***

*** SMACZNEGO ***

*** Surówka z kapusty pekińskiej ***

*** Gnocchi ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

 

2
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ewa
Gość
Ewa
@quenyaw
Gość
@quenyaw

Ja użyje go do placków ziemniaczanych