Ryba w cieście serowym


Ryba w cieście serowym

Dziś rybka smażona w pysznym cieście serowym. Można tu użyć dowolnego gatunku ryby, ja wykorzystałam polędwiczki z mintaja, ale każda inna rybka też będzie dobra. Bardzo smaczny pomysł na obiad. Polecam!

 

 

Składniki:

250g filetów rybnych (dorsz, miruna, mintaj, sola itp.)

1 jajko

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżka mąki pszennej

1 łyżka majonezu

3 łyżki startego żółtego sera

przyprawy: sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły)

olej do smażenia

 

*** Rybę kroimy na kawałki i posypujemy z dwóch stron solą oraz pieprzem cytrynowym. Odkładamy na około pół godziny aby przeszła przyprawami ***

*** W miseczce umieszczamy składniki na ciasto : jajko, mąki, majonez i starty żółty ser ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto doprawiamy szczyptą soli ***

*** Rybę panierujemy w cieście serowym i smażymy na rozgrzanym oleju, z dwóch stron na złoty kolor ***

*** Po zdjęciu z patelni ryby odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE: