Przepyszna zupa gołąbkowa!


Przepyszna zupa gołąbkowa!

Rozgrzewająca, gęsta i bardzo pożywna zupka, która idealnie sprawdza się w chłodne dni. Do tego jest naprawdę przepyszna! Zupę tą odkryłam już jakiś rok temu i wówczas też przepis na nią znalazł się na blogu. Od tego czasu robiłam ją już jednak kilka razy i niektóre składniki troszkę w międzyczasie pozmieniałam, dlatego też publikuję przepis jeszcze raz, w lekko ulepszonej wersji 😉

 

Składniki:

0,5 kg mięsa wieprzowego

1/4 główki białej kapusty

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 niewielka marchewka

1 niewielki korzeń pietruszki

kawałek selera

1 szklanka przecieru pomidorowego lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego

4 łyżki białego ryżu

1,5 litra wody lub bulionu

1 łyżka oleju do smażenia

opcjonalne: 2 łyżki śmietanki lub 1 łyżka serka np. mascarpone

Przyprawy: sól, pieprz mielony, chili, majeranek, bazylia, cukier, 2 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu liść laurowy

 

 

*** Cebulę drobno kroimy i lekko podsmażamy w dużym garnku. Dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy. Dokładamy mięso mielone, przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i smażymy, ciągle mieszając aż się całe zrumieni ***

*** Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Mięso zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy pieprz w kulkach, ziele angielskie i liść laurowy.  Kapustę kroimy w kostkę i razem z marchewką, pietruszką i selerem dodajemy do garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Następnie dodajemy suchy ryż, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 15 minut ***

*** Po tym czasie do zupy dodajemy przecier pomidorowy lub koncentrat, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut ***

*** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, bazylią, chili oraz cukrem (dodałam dwie łyżeczki cukru). Opcjonalnie możemy do zupy dodać trochę śmietany lub serka, jednak nie jest to konieczne bo zupa sama w sobie jest dość gęsta ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

danie jednogarnkowe

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ