Kurcze pieczone w pysznej marynacie


Kurcze pieczone w pysznej marynacie

Soczysty, chrupiący i nieziemsko smaczny kurczak z piekarnika. Dzięki smarowaniu mięsa pod koniec pieczenia miodową marynatą, skórka staje się wspaniale rumiana i przepyszna. Polecam!

Składniki:

1 kg części z kurczaka (pałki, skrzydełka, podudzia)

Przyprawy:

2  łyżeczki drobnej soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

1 łyżeczka słodkiej papryki

pół łyżeczki ostrej papryki (lub mniej)

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka curry

 

Marynata do smarowania:

1 łyżeczka miodu

5 łyżek letniej wody

1 łyżka soku z cytryny

 

 

*** Kawałki kurczaka dokładnie nacieramy przyprawami, przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na minimum godzinę ***

*** Następnie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C ***

*** Kurczaka pieczemy przez 50 minut, polewając go w trakcie dwa-trzy razy tłuszczem z dna naczynia ***

*** W miseczce mieszamy składniki marynaty do smarowania: wodę, miód i cytrynę. Tak powstałym płynem smarujemy kurczaka i pieczemy jeszcze przez 10 minut, następnie ponownie smarujemy marynatą i pieczemy kolejne 10 minut. Łącznie mięso pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut ***

*** W czasie pieczenia mięsa polecam jednocześnie upiec w piekarniku pyszne ziemniaczki do obiadu, przepisy znajdziecie TUTAJ

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

  • KURCZAK PIECZONY W MAJONEZOWO-KETCHUPOWEJ MARYNACIE  PRZEPIS TUTAJ

 

 


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Kurcze pieczone w pysznej marynacie

  • Anonim

    A co jesli wydaje mi sie ze mieszanka przypraw wyszla mi za slona ale juz kurczak jest nia natarty? Jak po wizycie w lodowce nadal bedzie mi sie tak wydawalo da sie to jakos uratowac przed pieczeniem? 🙁

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Kurczaka pieczemy bez przykrycia, w trakcie powinien wytopić się tłuszcz z mięsa, co widać na zdjęciach. Może piekła Pani w za wysokiej temperaturze?