Sernik Biały puch – na samych białkach


Sernik biały puch – na samych białkach

Przepyszny i mega delikatny serniczek, który przygotowuje się na samych białkach. W masie serowej nie ma ani jednego żółtka, dzięki czemu jest ona cudownie biała i niezwykle puszysta. To ciasto to świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po wypieku pączków czy faworków. Białka spokojnie można zamrozić, ja często tak właśnie robię, wkładam białka do pudełeczka z zamknięciem lub słoiczka i gdy uzbiera mi się ich  odpowiednia ilość rozmrażam je i piekę ciasto 🙂

Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 25 x 35 cm

 

Składniki

Ciasto:

2 szklanki mąki

250g masła lub margaryny

2 żółtka

4 łyżki cukru pudru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

1 kg sera mielonego z wiaderka

12 białek

300g cukru

200g masła

6 łyżek kwaśnej śmietany

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki cukru waniliowego

 

 

*** Składniki na ciasto zagniatamy na gładką masę i dzielimy na dwie części ***

*** Foremkę do placka wykładamy papierem do pieczenia.  Jedną część ciasta umieszczamy w woreczku foliowym i wkładamy do zamrażalki. Drugą cześć wykładamy na spód blaszki ( użyłam foremki o wymiarach 25 x 35 cm). Ciasto jest dość maziste i lepkie ale dzięki temu po upieczeniu jest kruche i bardzo smaczne ***

*** Spód ciasta podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut ***

*** Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę i przekładamy do dużej miski ***

*** Do sera dodajemy resztę cukru, rozpuszczone i wystudzone masło, cukier waniliowy, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Masę serową dodajemy do piany z białek i mieszamy delikatnie łyżką ***

*** Masę serową wykładamy na podpieczony spód ***

*** Na wierzch masy ścieramy na tarce o dużych oczkach resztę ciasta ***

*** Pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180’C (piekłam bez termoobiegu). Po wystudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem ***

*** Lukier przygotowałam następująco: pół szklanki cukru pudru wymieszałam z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki – tak aby powstała gęsta lejąca konsystencja ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

Dwukolorowe ciasto z białek

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o