Domowy sos czosnkowy


Domowy sos czosnkowy

Kremowy i aromatyczny domowy sos czosnkowy to idealny dodatek do mięs, wędlin, pieczonych ziemniaczków, sałatek, dań z grilla oraz wielu innych potraw. Oto mój ulubiony przepis na ten pyszny sosik, sporządzony na bazie gęstego jogurtu naturalnego oraz majonezu. Polecam!

Składniki:

150g gęstego jogurtu naturalnego

2 łyżki majonezu

2-3 ząbki czosnku (w zależności jak ostry sos chcemy uzyskać)

pól łyżeczki cukru

sól oraz pieprz do smaku

1 łyżeczka ziół prowansalskich lub ziół do sałatek

 

 

*** Jogurt oraz majonez dokładnie ze sobą mieszamy ***

*** Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i zioła. Wszystko ponownie dokładnie mieszamy ***

*** Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy i przelewamy do sosjerki ***

*** Do czasu podania sos przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

Dip do miesa i pizzy


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Domowy sos czosnkowy

  • Barbara Ziaja

    W zestawie składników na roladę serowa z kurczakiem jest w sumie 4 jajka. W wykonaniu doliczyłam się 2. Gdzie mają być kolejne 2? Przepis bardzo ciekawy i chcę go wypróbować. Pozdrawiam.
    Barbara Ziaja z Chrzanowa

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Dziękuje za uwagę, rzeczywiście było to trochę nieprecyzyjnie opisane, już poprawiłam.Do ciasta używamy trzy jajka i jedno do farszu z pieczarek. Pozdrawiam 🙂