Dip do miesa i pizzy

Sos tzatziki

Sos tzatziki

Pyszny grecki dip na bazie gęstego jogurtu naturalnego z ogórkiem i czosnkiem. Wspaniały dodatek do grilla, różnego rodzaju mięs, wędlin, placuszków a także pizzy. Sos tzatziki po przyrządzeniu możemy przechowywać w lodówce przez 1-2 dni :))

Składniki na pyszny sos

  • 300g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 duży ogórek sałatkowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz- do smaku

Na początek ścieramy ogórka na tarce o średnich oczkach, delikatnie solimy i odstawiamy na kilka minut, aż puści sok ***

Ogórek do sosu tzatziki

Następnie odciskamy ogórka z wydzielonego soku i mieszamy z gęstym jogurtem, przeciśniętym czosnkiem oraz posiekanym koperkiem.

Sos do mięsa i do pizzy

Nasz pyszny sos przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i wstawiamy do lodówki na około 30 minut

Dip do mięsa i nie tylko

*** Smacznego ***

Polecam również inny pyszny dodatek do mięs, wędlin, serów i jajek, czyli Sos tatarski

Sos tatarski

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry